Велинград - online - Музеят започна програма “Великден 2010” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Музеят започна програма “Великден 2010”
Публикувано 2010-03-01 22:11:25 от Темпо

Тази година Великден ще ни зарадва на сравнително ранна дата - 5 април. В Исторически музей - Велинград дните преди празника са посветени на традиционната програма “Великден 2010”. Първото в поредицата от събития е Ателието за изписване на великденски яйца, което отвори врати на 24 февруари. До 4 април в ателието ученици от местните училища, а и всеки желаещ, може да се запознае с технологията на рисуване с писалка и восък. Отново ще помагат училите от СОУ “В. Левски” Крастьо Мичев и Цветанка Грозева, които от години ръководят ателието.

Работилници за великденски писани яйца на нашия музей ще гостуват и на различни места в България: първо през март в Пазарджик и Балчик, следват в Ловеч и София. През април работилница ще бъде показана на международната борса за културен туризъм във Велико Търново. Там през 2009 г. Исторически музей - Велинград получи специална награда и сега ще се бори за потвърждаване на успеха. Пътуването на работилниците ще завърши през май в Каварна.
Георги Куманов, етнолог в музея, разказа повече за тазгодишната програма “Великден”: “През настоящата година всички наши добри практики, реализирани през годините, се запазват и обогатяват. Нашите гостуващи изложби, проследяващи традицията на великденските писани яйца от Чепинския край, ще представим в Пазарджик, Балчик, Ловеч, София и Каварна. Очакванията са конкурсът за изписване на великденско яйце да донесе отново силни положителни емоции сред продължителите на традицията - нашите велинградски ученици. Надяваме се и тази година в изложбите на велинградските майсторки на писани яйца да открием нещо ново, с което да ни зарадват. Трета поредна година неизменна част от популяризирането на традиционната за Чепинско восъчна техника е представянето на книгата на Светла Ракшиева “Писано яйце за Великден”.
Г-н Куманов сподели още, че с нетърпение очакват изявите на нашите майсторки на писани яйца в поредицата от великденски базари, организирани във Велинград и в София. Все още обаче се чака Столична община да обяви решението си дали и тази година ще организира базар на открито след големия успех миналата пролет, когато великденски яйца се продаваха пред Народния театър “Иван Вазов”.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай