Велинград - online - 132 години след посрещането на първите руски войници в Чепинско: Вече имаме “Пар 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

132 години след посрещането на първите руски войници в Чепинско: Вече имаме “Пар
Публикувано 2010-03-09 09:39:54 от Темпо

Честването на националния празник 3 март и 132 години от освобождението на България от турско робство във Велинград започна още вечерта на 1 март. В салона на читалище “Св.св. Кирил и Методий” в кв. Чепино самодейците от ансамбъл “Чепино” поднесоха на своята вярна публика концерт, който създаде истинско празнично настроение.

На 2 март бе спазена отколешната традиция за поднасяне на цветя на чешмата на Сярна баня, където на 8 януари 1878 г. жителите на село Каменица са посрещнали първите руски освободители. Представителният духов оркестър с мажоретен състав “Димитър Мечев” откри тържеството, а тримата свещеници отец Антон, отец Ангел и отец Стоил извършиха водосвет.
Сред официалните гости бяха народният представител от ГЕРБ Ангел Даскалов и заместник-областният управител Ваня Минкова. Тази година гост на честването беше Артьом Барков, завеждащ Консулския отдел към посолството на Русия в България. Той дойде по покана на кмета Иван Лебанов, за да открият заедно Парка на освободителите - познатия парк зад чешмата на Сярна баня, който по предложение на местното сдружение “Русофили” начело с Георги Пашов получи новото си име. Г-н Барков предаде сърдечните поздрави на руския посланик Юрий Исаков по случай Деня на Освобождението и благодари на Велинград, сдружение “Русофили” и кмета Иван Лебанов за това, което е направено за паметта на загиналите руски воини и техния подвиг. С призива да съхраним историческата памет г-н Барков изрази и убеждението, че българският и руският народ имат не само общо минало, а са свързани от обща вяра, писменост и духовност.
Кметът Иван Лебанов и Артьом Барков откриха табелата на новоименувания парк, който дни преди това бе основно почистен. Със съдействието на ученици от Професионалната гимназия по горско стопанство “Хр. Ботев” те засадиха в парка кедрови дръвчета.
“Дойде Русия, та освободи България” - тази приписка от семейната Библия на Стою Масларов, която се пази в Историческия музей във Велинград, припомни етнологът Георги Куманов. Той се върна назад във времето, когато руските войски за първи път идват в Чепинско.
От името на сдружение “Русофили” Весела Цинцева благодари на общината за подкрепата на тяхното предложение паркът да носи името “Парк на освободителите” и на фирма “Палисандър” за изработването на табелата. Това е начин да утвърждаваме духовната връзка между нашите народи, независимо от междудържавните и политически отношения, декларираха от сдружението.
Марина Чолакова съобщи за инициативата на сдружение “Славяни”, в което членуват много руски граждани, живеещи във Велинград. Съвместно с посолството на Русия те са направили заявка за поддържане на паметници на руските воини в България. Направен е и проект за реставрация на чешмата-паметник до Сярна баня.
На финала на честването чешмата бе отрупана с венци и цветя: от Руското посолство, Общинска администрация, Общинския съвет, ГЕРБ, БСП, Атака, ЗНС, СДС, ВМРО “Вл. Черноземски”, дружество “Чепинци” към СОСЗР, сдружение “Славяни”, ОУ “Хр. Ботев”, трите читалища във Велинград, Клуба на пенсионерите в кв. Каменица. Граждани също оставиха букети кокичета и мартенички.
Благодарение и на хубавото време на 3 март на центъра на Велинград се събраха много хора и цареше истинско празнично настроение. Пред общината прозвучаха химните на България и ЕС и се състоя церемонията по издигане на знамената. На централния площад “Н. Гяуров” кметът Иван Лебанов честити националния празник и припомни словата на Левски: “Целта ни в Българско е братство с всекиго, без да гледаме вяра и народност”.
Пред многобройна публика на площада празничен концерт за 3 март изнесе певицата Поли Паскова. Тя специално благодари за поканата, тъй като това помага в днешните трудни времена да бъде запазен българският фолклор, а заедно с него да пазим и българщината.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води