Велинград - online - Разходки из СПА-столицата 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Разходки из СПА-столицата
Публикувано 2010-03-09 10:03:31 от Темпо

В тази рубрика Инициативният комитет “Да поработим за Велинград” ще покаже част от проблемите на града, за да провокира управниците по-бързо да се заемат с тяхното решаване. Целта не е анти-реклама на Велинград, а точно обратното: да не заравяме глава в пясъка като щраусите и да не лежим на стари лаври, а всеки ден да работим за това нашият град и община да са на висотата на званието “СПА-столица” на България и на Балканите. Нашите “разходки” ще продължат, очакваме предложения за “маршрути” и от читателите!
Влизаме в града на минералните извори и приказни СПА-хотели! Но... вместо наляво към центъра, продължаваме направо и завиваме вдясно след “Калъчов мост”. За да ни повярвате, ще онагледим нашата разходка в Асфалтова база със снимки.
Позната картина от родния пейзаж. Асфалтова база е квартал с традиции. Хвърлят си хората боклука, децата им се ровят в него, играят, все намират нещо “ценно”. А сметищата са навсякъде около тях...
Тук има тоалетна, но болшинството домове нямат. Ходят си хората зад къщите, кучетата чакат, почистват и всичко е наред. Епидемиите ще има да чакат! А може и някои държавни проверяващи органи да потърсят отговорност. Но от кого?!
Една чешма без канал обслужва стотици хора! Каналът изтича направо в къщите. А откъде започва - не се знае.
Какъв ти ток! Кабелите се прекарват на 20-30 см в земята от имащи към нямащи за по 30-40 лева. И това ако не е бизнес!
Сметище, огън, в който горят кабели (най-вероятно откраднати) и в удобна близост - фирма за изкупуване на отпадъци. А може би трябва този, който е разрешил това, да предвиди такова сметище в центъра на всеки квартал на Велинград?! Смущаващ е и багерът, който вади пясък от реката - кой контролира дали има разрешение и не трябва ли да сме по-стриктни след трагичния случай миналата година, когато мъж се удави в огромна яма в реката в Драгиново?
Въпросите към управниците на града и към държавните органи, които трябва да упражняват контрол, са логични.
Какво става със Стратегията за развитие на ромските квартали във Велинград (в Анезица ситуацията е дори по-тежка)? Какво бъдеще предлагаме на децата, които по-често са на сметището, отколкото в училище? Защо в XXI век няма улици, канализация, водопровод? Кой контролира хигиената в търговските обекти? Кой допуска кабелите за ток да се прекарват по най-непозволения начин? Чия е отговорността за сметището насред квартала и за запалените отпадъци в края на махалата, които бълват облаци задушлив дим към “СПА столицата”? Кога ще има автобусна линия, която да обслужва двете ромски махали и индустриалната зона?
Не на последно място: защо тези хора са оставени на произвола на съдбата и за тях се сещаме само при избори?
Текст: София Ключкова
Снимки: Божана Маркова, Александър Иванов

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води