Велинград - online - Гордостта на Родопите от Орфей до Хайтов 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Гордостта на Родопите от Орфей до Хайтов
Публикувано 2010-03-16 08:31:08 от Темпо

Авторът, дал нов живот на мита за Орфей - Никола Гигов и дъщерята на Николай Хайтов - Елена Хайтова вдигнаха самочувствието на велинградчани, дошли на среща с тях вечерта на 11 март. Домакините от читалище “Васил Левски” посрещнаха гостуващите творци със зала, пълна с хора от различен възрастов диапазон - от ученици в Горската гимназия до пенсионери.

Г-жа Мария Матева, председател на ОНЧ “В. Левски”, представи творчеството, идеите и многобройните награди на двамата автори. Поздрав към тях бяха песните, изпълнени от читалищния ансамбъл за народни песни с ръководител Димка Савова.
Темата на вечерта “Любовта и борбата - криле на живота” обедини новите книги на творческия тандем: “Орфей и любовта” на Никола Гигов и “Гладиаторът Хайтов” на Елена Хайтова.
Г-н Гигов, който е гостувал нееднократно във Велинград, започна със силни стихове за Ботев и Левски и завърши изказването си с поезия за Родопите и Рожен. Но основната му тема беше отново Орфей, за когото в момента пише 12-та поред книга и тезата “Можем да разберем Орфей, само ако вникнем в душата на Родопа планина”. При продължителните си проучвания Н. Гигов е събрал 1350 извора от различни страни, които доказват думите на френския генерал де Гол, че България е мост за преминаването на античната култура в Европа. Гордост за нас е, че Родопите са море от песни, че оттук са тръгнали по света много изкуства. Никола Гигов съобщи, че считаната за литературна мистификация “Веда Словена” вече е преведена на руски език и това слага край на един спор, продължил век и половина. Неговата прогноза е, че в скоро време ще бъде разрушена и заблудата, че траките са били безписмен народ и с това гордостта на Родопите ще расте. “Родопите са българското Елдорадо, а Орфей - българският духовен Еверест”, обобщи гостът. Той сподели своята убеденост, че величието на нашето древно чедо Орфей вълнува целия свят, че Орфей е първият, който изменя отношението на мъжа към жената и е вдъхновителят на Европа.
За друг духовен стожер на Родопите - Николай Хайтов, говори неговата дъщеря Елена. Тя припомни, че преди да стане писател, Хайтов е бил лесовъд и през 1943-44 г. е бил на стаж в днешния Велинград. Баща ми е проходил от Родопа към света, каза Елена Хайтова и “върна лентата” към световния успех на филма “Козият рог”, заснет по негов разказ. Авторката разказа и за своя път, когато преди 30 години, вдъхновена от книгите на баща си, вместо да остане в столицата, също поела към Родопите. Водела я максимата, че ако не си удариш главата в стената, няма да усетиш, че имаш глава. Тук, в планината, усетила истинските корени на Николай Хайтов, за когото е новата й книга с показателно заглавие “Гладиаторът Хайтов”.
И Никола Гигов, и Елена Хайтова имат своите верни читатели и почитатели във Велинград, които ще си спомнят срещата с вълнение и гордост.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България