Велинград - online - Последните 20 години в 1577 факти 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Последните 20 години в 1577 факти
Публикувано 2010-03-16 08:40:50 от Темпо

Читателите на новата книга на Никола Делиев ще се убедят колко вярна е старата максима “Когато фактите говорят, боговете мълчат”. “Последните 20 години” е календар на събитията в община Велинград, събрал 1577 факти. Чиста хронология - “Не съм си поставял за цел да правя оценки, изводи и коментари на станалото през тези години”, споделя авторът в краткия предговор на книгата. Изводите и заключенията са оставени на читателя - той ще прочете, ще си спомни събитията от последните 20 години и ще отсъди.

Никола Делиев е от хората, за които клишето “активен общественик” не е преувеличено. През годините той е винаги в центъра на обществения живот във Велинград: 3 мандата общински съветник от БСП, заместник-кмет в екипа на Георги Аврамов, началник на общински дружества като “БКС” и “ВКТВ”, 12 години профпредседател, председател на филателното дружество в града, на читалище “В. Левски”, на футболния клуб “Чепинец”. И в същото време е от хората, убедени, че поколенията след тях трябва да имат писмени документи за своето минало - доказва го участието му в авторския колектив на мащабния Енциклопедичен справочник “Чепино” и събирателската дейност за историята на футбола в Чепино, с която се занимава в момента.
При написването на книгата г-н Делиев е воден и от желанието да запълни един пропуск: написаното за Чепинско и за Велинград не е малко, но важните събития от над 60-годишната история на града и общината все още не са описани като хронология. Първата стъпка в изпълнението на подобен по-голям проект е “Последните 20 години”.
Избраната от автора форма крие своите рискове, изброяването на факти не е и не може да бъде увличащ и спиращ дъха сюжет. Но тук идва силата на истинския живот, защото зад всеки факт читателят може да види познати личности и сблъсъци, да си спомни първите митинги и роенето на политически организации след 10 ноември, да се върне към спомените за купонната система, свръхскъпия хляб или бежанците от Босна, да оцени направеното и ненаправеното от кметове и Общински съвети, да съпреживее отново спортни емоции като незабравимото футболно лято на 1994 г. и успехите на наши спортисти... “Сухите факти” съвсем не са толкова сухи и са прекрасна основа за анализи с днешна дата, защото показват доста възходи и падения на хора и идеи. Книгата е богат източник на данни за създаването на политическото и гражданско общество във Велинград след 1989 г., за многобройните назначения и уволнения на ръководни кадри, за развитието на местната икономика, за приватизацията и ликвидацията, за изявите и успехите на културната сцена. Особено ценни са данните за всички избори - парламентарни, президентски и местни, проведени тук през последните 20 години и очертаващи както моментното състояние, така и тенденциите в политическото развитие на общината.
Животът е шарен, дори когато показваш само факти. Своеобразният календар за последните 20 години, създаден от Никола Делиев, започва с историческата дата 11 ноември 1989 г. Ден след пленума за свалянето на Тодор Живков в община Велинград по ирония на съдбата са открити цели 9 нови обекта като сградата на НТС, училището в Пашово, цехове в Света Петка и Драгиново, кметство и здравен пункт в Кръстава, туристически заслон “Самоводица” и др. Засега последният лист на този календар е с дата 8 ноември 2009 г., а събитието - 9 двойки от КСТ “Импулс” откриват телевизионното шоу “Денсинг старс”. Така върви и се мени животът...
Книгата, отпечатана в печатница “Бостон”, може да бъде намерена в читалищните библиотеки, Историческия музей, общинския бизнес-център и при Блага Цикалова.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай