Велинград - online - Община Ракитово се рекламира като неоткрития бисер на алтернативния туризъм 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Община Ракитово се рекламира като неоткрития бисер на алтернативния туризъм
Публикувано 2010-03-16 09:02:51 от Темпо

Община Ракитово се заема с амбициозната задача да обучи 25 планински водачи, които да се превърнат в двигатели на туризма в региона. За обучението са нужни 25 000 лева, от които към момента са осигурени 5400 лева. Общинският съвет е гласувал по 100 лева на човек, съветникът Атанас Попчев е дарил две заплати, а сумата продължава да се събира. Очаква се курсовете да започнат това лято, като задължително ще включват и зимен модул.

Обучението на планинските водачи стана повод за разширена среща, посветена на алтернативния туризъм. На 11 март Община Ракитово събра като съмишленици по темата много гости: народния представител от ГЕРБ Ангел Даскалов, зам.-областният управител Ваня Минкова, зам.-кметовете на община Велинград Дияна Кехайова и Исмет Бабучи, г-н Горанов от РИОСВ - Пазарджик, директора на ДЛС “Ракитово” Валентин Мечев, представители на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите - Велинград, асоциация “Планини и хора”, Асоциация за алтернативен туризъм, Българската федерация по спелеология, творческа къща “Фелая”. От страна на домакините участваха ракитовското сдружение “Суткя”, фондация “Бъдеще за Костандово” и Туристическо дружество “Цепина” от Дорково. Представител на Общински съвет - Ракитово бе Красимир Вандев, председател на бюджетната комисия.
С ендоминутно мълчание участниците в срещата почетоха паметта на кмета Ангел Говедарски, който приживе милееше и работеше за развитието на туризма. Г-жа Емилия Еленкова, кмет на община Ракитово, откри форума и обяви, че той слага основа за развитието на алтернативния туризъм в региона. Поздравителни адреси изпратиха Италианската търговска камара в България и Асоциацията за насърчаване на икономическото развитие и местното самоуправление, която работи съвместно с Испания.
Г-жа Янакиева представи акценти от Стратегията за развитие на туризма в община Ракитово. Общината се самоопределя като “неоткрития бисер на алтернативния туризъм”, а уникалното съчетание на природа и история тук крие наистина огромен потенциал за процъфтяване на туризма във всичките му форми - селски, фестивален, маршрутен, вело, културен, поклонически, билков, еко, спортен, ловен, занаяти и т.н.
Зам.-кметът на Ракитово Крум Георгиев акцентира и на благоприятното местоположение на СПА-столицата Велинград и съчетаването на възможностите на двете съседни общини за разнообразно и комплексно обслужване на туристите. Партньорството ни с Ракитово е неизменно, подчерта и зам.-кметът на Велинград Дияна Кехайова. Борис Голомехов допълни, че Велинград и Ракитово са разделени само административно, но искат ли да успее туризмът, трябва да са заедно.
Най-емоционалното изказване бе на Румен Вандев от сдружение “Суткя”, който сподели, че чака и желае тази среща вече 20 години. Той изрази задоволството от подкрепата на толкова институции и обяви, че Общинска администрация, Държавно ловно стопанство “Ракитово” и гражданството вече са сключили “бракосъчетание” - подписали са рамково споразумение за сътрудничество, което ще доведе до трайно партньорство в областта на туризма.В същото време Румен Вандев с голяма тревога съобщи, че има планове да бъде закрита паралелката по туризъм, съществуваща вече 4 години в СОУ “Св. Климент Охридски” в Ракитово.
За даденостите на Ракитово и за ползата от обучението на планинските водачи говори г-жа Бакърджиева от “Фелая”, която подготвя филм за общината. Г-н Чачаровски от Асоциацията за алтернативен туризъм отправи и критики - липсват кафяви табели за историческите обекти, има една затвореност сред хората, които търсят само държавна работа и това трябва да се преодолее.
Г-н Жалов от федерацията по спелеология разясни законовите спънки пещерата “Лепеница” да бъде отворена за посещения на туристи. Тази година предстои отбелязването на 80 години от създаването на пещерното дружество в Ракитово, което е първото, създадено в провинцията. Г-н Жалов изрази надежда, че ще се намерят млади хора от Ракитово, които да поемат щафетата в пещерното дело.
Идеята за развитие на туризма е голяма, но ако този ентусиазъм не зарази всички, ще си останем в сферата на пожеланията, предупреди инж. Валентин Мечев.
Оптимизъм вдъхнаха думите на депутата Ангел Даскалов, който потвърди вече поетите си анжименти по отношение на туризма. Той обеща да бъде партньор за законодателните инициативи по чакащия разглеждане Закон за пещерите.
Иван Шошев от ТД “Цепина” настоя успоредно с подготовката на планинските водачи да се работи за обектите, на които тези водачи да заведат туристи. В това отношение община Ракитово разчита най-много на проекта за палеонтологичното находище край Дорково и крепостта “Цепина” на стойност 2 550 000 лева, въпреки че самофинансирането от близо 400 000 лева е трудно за общинския бюджет.
Срещата завърши с трапеза и изпълнения на ансамбъл “Бояна” към читалище “Просвета” - Костандово.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води