Велинград - online - За Световния ден на водата: Новият клуб “Алеко” почисти около Клептуза 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

За Световния ден на водата: Новият клуб “Алеко” почисти около Клептуза
Публикувано 2010-03-23 09:03:08 от Темпо

На 20 март 2010 г. ученици и симпатизанти от новоучредения туристически еко-клуб „Алеко” към Професионалната гимназия по икономика и туризъм “Ал. Константинов” заедно с преподавателите Ваня Грънчарова, Александър Даскалов, Георги Бизев и Магдалена Белухова извършиха почистване на битови отпадъци край езерото Клептуза. Заедно с тях беше и екологът от община Велинград инж. Станимир Живков.
В 13.00 часа доброволците се събираха под долното езеро на Клептуза. Камион на фирма “Екотитан” с трима работници също бяха готови за започване на акцията. Колко приятно е да видиш млади, ентусиазирани хора, убедени, че с действията си правят нещо добро за града си.
За 75 минути те събраха около 25 чувала с отпадъци. По време на почистването децата с изумление измъкваха най-невероятни неща – одеяло, лично бельо, памперси и безкрайно много бутилки от минерална вода. Учениците помолиха чрез страниците на вестника да попитаме компетентните органи докога ще продължава това издевателстване над езерото, станало символ на Велинград; защо арендаторите са зарязали в края на туристическия сезон павилионите си с огромно количество боклуци, защо известният в миналото ресторант “Клептуза” е в такова окаяно състояние. Така ли ще посрещнем новия сезон?
В края на мероприятието младите хора ни обещаха, че тепърва ще чуем за още много добри неща, които еко-клуб “Алеко” ще извърши съвместно с велинградските ветерани-туристи и хора, които симпатизират на техните идеи за спортно-туристическа, екологична, природолюбива, културна, и родолюбива дейност.
Ето какво сподели пред нас г-жа Ваня Грънчарова, преподавател в направление “Туризъм”: “Тъжно ми е, когато ежедневно виждам в какво състояние е градът ни – мръсни улици, неугледни къщи и дворове, започнати и зарязани строежи...? Лесно е да отправяме критики към общината, но какво правим ние, гражданите на Велинград?! Излизаме ли да почистим тротоарите пред домовете си?! Смятаме, че животът ни започва от вратата на къщата или апартамента. Често се шегувам с моите ученици, че аз тренирам “уличен фитнес”. Понеже живея до училище и учениците изхвърлят непрекъснато хартии и пластмасови чаши, съм принудена поне два пъти седмично с метлата да “тренирам”. В края на август 2009 г. с близки от Пловдив се разхождахме по бул.”Съединение”, близо до кафе ”Паничките” и видяхме как пред домовете върху красивите тротоари граждани си бяха изкарали казаните и без неудобство си стерилизираха зимнина. А знаете ли какви големи дворове имат?! Кажете как ще се развива туризмът в града ни, когато местното население има такова поведение?!”.
Почистването около Клептуза бе посветено на 22 март – Световния ден на водата. Инициативата за неговото отбелязване се ражда през 1992 г. на конференцията на Обединените нации на тема “,Екология и развитие”, проведена в Рио де Жанейро. Денят се отбелязва официално от 1993 г., като ежегодно се организират прояви, посветени на водата. А фактите са стресиращи: 1,1 милиарда хора по света, основно в развиващите се страни, нямат достъп до свежа вода за пиене. Водата бързо се превръща в едно от най-ценните, но и бързо погубвани земни богатства, а управлението на водните ресурси става едно от научните предизвикателства на века! Едно е сигурно - в бъдеще няма да имаме лукса да проявяваме невежество! Водните източници трябва да се използват с мярка до милиграм, както златарите мерят златото!
Г-жа Грънчарова отбеляза, че се надява с тази инициатива да положат едно ново начало и да има повече такива ползотворни дни. А ние пожелаваме успех на новия клуб “Алеко” - да следва примера и заветите на Щастливеца и дано намери много съмишленици и последователи сред велинградчани!
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води