Велинград - online - 2009 - изключително богата на археологически открития в Чепинско 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

2009 - изключително богата на археологически открития в Чепинско
Публикувано 2010-03-23 09:15:38 от Темпо

В края на февруари в Националния археологически институт с музеи при БАН археолозите отчетоха резултатите от проучванията на обекти, свързани с историята на траките на територията на България.
В тези отчети са включени и археологическите разкопки, извършени от международната археологическа експедиция на тракийското светилище на бог Дионис на връх Острец с научен ръководител проф.Диана Гергова от НАИМ при БАН и екипът от археолозите на Историческия музей Асен Салкин и Димитър Байраков.
Част от най-интересните находки на светилището намериха място в изложбата на НАИМ при БАН в София: уникалният железен жезъл с две змийски глави - символ на бог Дионис, железен тризъбец, тракийска култова керамика с украса тип “Цепина” с космогонични послания - спирали, свастика, соларни и други знаци. Тази керамика все още е неизследвана напълно от науката, но поставя за разрешаване въпроси от тракийската култови практики, с които е свързана.
В отчета на “Археологическо лято’2009” са включени и резултатите от проучванията на Асен Салкин и Димитър Байраков на два от многото интересни археологически обекти в района. Това са скално тракийско светилище в м. Славеева скала, намиращо се на 4 км западно от Велинград и документирането на разрушена зидана тракийска гробница в м. Станиловец на север от града. Скалните изсичания на тракийското светилище в м. Славеева скала и неоткриваните до сега на други места глинени лъжички и по-ранна керамика подсказват за много по-ранни религиозни практики на ритуално депониране на жертвени дарове още в бронзовата епоха. По информация, получена в музея, има и други подобни скални изсичания, намиращи се в южната високопланинска част на Велинградска община, препращащи към късножелязната епоха. В тракийската гробница на “Станиловец” при зачистването й са открити в близката околност още 9 надгробни могили и поселещен живот в хронологическите граници 5в.пр.е.-5в.от н.е.
На 11 март двамата археолози Асен Салкин и Димитър Байраков отново в НАИМ отчитат и регистрираните и документирани по време на Теренната археологическа експедиция “Велинград’2009” 23 археологически обекта: 14 надгробни тракийски могили, римски път, праисторическо селище, 7 тракийски селища и некрополи от късножелязната и римска епохи.
По време на теренните обходи около Микроязовира в м. Рандолин дол е събрано огромно количество керамика и каменни оръдия на труда - кремъчни стъргалки, каменни тесли, бойни топки, керамични фрагменти от култови масички с шахматна украса от бяла боя. Намереният материал по мнението на археолозите фиксира засега едно от най-ранните поселища в Чепинското корито, времето на среден и късен неолит. В същия район са открити останки от римски вили и праисторическо селище, както и отсечка от римски път, водещ към м. Ремово под връх Сютка, където през 2008 г. също бе открита отсечка от този път в едно скално светилище.
По южните склонове на Милеви скали са фиксирани 4 надгробни тракийски могили и няколко селища с некрополи, както и укрепено тракийско селище в м. Дреново - за съжаление всичките са непоправимо повредени от иманярите.
Изводите, които археолозите на музея са предложели на научната гилдия при отчитане на работата през 2009 г. са: “Резултатите от проучванията досега рисуват картината на един активен поселищен живот в Чепинското корито, който продължава през всички исторически епохи. Като най-интересен период се очертава времето, когато бесите - клон от по-мощното тракийско племе сатри, като жреци на бога Дионис създават една специфична култура в Западните Родопи, що се касае до все още неразгаданата символика в тракийската култова керамика тип “Цепина” и ранното приемане на християнството през 5 в. от новата ера.”
“Археологическо лято’2010” археолозите на Историческия музей ще открият на 1 април със спасителни работи по довършване на гробницата в м. Станиловец, като се продължат и сондажните работи на тракийското светилище в м. Славеева скала. От средата на юли започва вторият сезон на Международната археологическа експедиция “Острец’2010” под ръководството на проф. Диана Гергова. В нея тази година ще участват студенти и доброволци от Полша, Португалия, САЩ и България.
Ще продължи и работата по документирането на културно-историческото наследство в района и създаването на една точна и пълна карта на археологическото богатство в Западните Родопи, опазване, проучване и доказване на неговата значимост и принос към българската история.
Веска Божкова

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води