Велинград - online - 2009 - изключително богата на археологически открития в Чепинско 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

2009 - изключително богата на археологически открития в Чепинско
Публикувано 2010-03-23 09:15:38 от Темпо

В края на февруари в Националния археологически институт с музеи при БАН археолозите отчетоха резултатите от проучванията на обекти, свързани с историята на траките на територията на България.
В тези отчети са включени и археологическите разкопки, извършени от международната археологическа експедиция на тракийското светилище на бог Дионис на връх Острец с научен ръководител проф.Диана Гергова от НАИМ при БАН и екипът от археолозите на Историческия музей Асен Салкин и Димитър Байраков.
Част от най-интересните находки на светилището намериха място в изложбата на НАИМ при БАН в София: уникалният железен жезъл с две змийски глави - символ на бог Дионис, железен тризъбец, тракийска култова керамика с украса тип “Цепина” с космогонични послания - спирали, свастика, соларни и други знаци. Тази керамика все още е неизследвана напълно от науката, но поставя за разрешаване въпроси от тракийската култови практики, с които е свързана.
В отчета на “Археологическо лято’2009” са включени и резултатите от проучванията на Асен Салкин и Димитър Байраков на два от многото интересни археологически обекти в района. Това са скално тракийско светилище в м. Славеева скала, намиращо се на 4 км западно от Велинград и документирането на разрушена зидана тракийска гробница в м. Станиловец на север от града. Скалните изсичания на тракийското светилище в м. Славеева скала и неоткриваните до сега на други места глинени лъжички и по-ранна керамика подсказват за много по-ранни религиозни практики на ритуално депониране на жертвени дарове още в бронзовата епоха. По информация, получена в музея, има и други подобни скални изсичания, намиращи се в южната високопланинска част на Велинградска община, препращащи към късножелязната епоха. В тракийската гробница на “Станиловец” при зачистването й са открити в близката околност още 9 надгробни могили и поселещен живот в хронологическите граници 5в.пр.е.-5в.от н.е.
На 11 март двамата археолози Асен Салкин и Димитър Байраков отново в НАИМ отчитат и регистрираните и документирани по време на Теренната археологическа експедиция “Велинград’2009” 23 археологически обекта: 14 надгробни тракийски могили, римски път, праисторическо селище, 7 тракийски селища и некрополи от късножелязната и римска епохи.
По време на теренните обходи около Микроязовира в м. Рандолин дол е събрано огромно количество керамика и каменни оръдия на труда - кремъчни стъргалки, каменни тесли, бойни топки, керамични фрагменти от култови масички с шахматна украса от бяла боя. Намереният материал по мнението на археолозите фиксира засега едно от най-ранните поселища в Чепинското корито, времето на среден и късен неолит. В същия район са открити останки от римски вили и праисторическо селище, както и отсечка от римски път, водещ към м. Ремово под връх Сютка, където през 2008 г. също бе открита отсечка от този път в едно скално светилище.
По южните склонове на Милеви скали са фиксирани 4 надгробни тракийски могили и няколко селища с некрополи, както и укрепено тракийско селище в м. Дреново - за съжаление всичките са непоправимо повредени от иманярите.
Изводите, които археолозите на музея са предложели на научната гилдия при отчитане на работата през 2009 г. са: “Резултатите от проучванията досега рисуват картината на един активен поселищен живот в Чепинското корито, който продължава през всички исторически епохи. Като най-интересен период се очертава времето, когато бесите - клон от по-мощното тракийско племе сатри, като жреци на бога Дионис създават една специфична култура в Западните Родопи, що се касае до все още неразгаданата символика в тракийската култова керамика тип “Цепина” и ранното приемане на християнството през 5 в. от новата ера.”
“Археологическо лято’2010” археолозите на Историческия музей ще открият на 1 април със спасителни работи по довършване на гробницата в м. Станиловец, като се продължат и сондажните работи на тракийското светилище в м. Славеева скала. От средата на юли започва вторият сезон на Международната археологическа експедиция “Острец’2010” под ръководството на проф. Диана Гергова. В нея тази година ще участват студенти и доброволци от Полша, Португалия, САЩ и България.
Ще продължи и работата по документирането на културно-историческото наследство в района и създаването на една точна и пълна карта на археологическото богатство в Западните Родопи, опазване, проучване и доказване на неговата значимост и принос към българската история.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай