Велинград - online - ВСС няма да се примири със забавянето на съдебните дела 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ВСС няма да се примири със забавянето на съдебните дела
Публикувано 2010-03-23 09:56:28 от Темпо

В хотел “Двореца” на 19 март се проведе съвещание на комисията към Висшия съдебен съвет (ВСС), която наблюдава съдебните дела с висок обществен интерес. Участваха съдии, прокурори, следователи и представители на адвокатските колегии от Пловдивски и Бургаски апелативен съдебен район. Работата на съвещанието бе представена на пресконферения от председателя на комисията за делата с висок обществен интерес Пламен Стоилов, Анна Караиванова, която оглавява Инспектората и проф. Анелия Мингова като представител на ВСС.

Специалната комисия, която наблюдава делата, предизвикали значим обществен отзвук, бе създадена заради заключенията на Европейската комисия (ЕК), че в България съдебната реформа върви бавно и неефективно. В момента вече има критерии кои дела са с висок обществен интерес, като са обособени в две групи: 23 се наблюдават директно от ЕК и 11 от тях вече са приключили с присъда, а 220 други дела са под надзора на комисията към ВСС. В 5 групи са ообощени причините за забавяне на делата: проблеми при призоваването, експертизите и вещите лица, злоупотреба с правото на защита, проблеми при взаимодействието между съдебните и държавните органи, слабости на доразследващите органи.
ВСС няма законодателна инициатива, но предприетите мерки са довели до ускоряване на процесите, отчете Пламен Стоилов. Практиката делата да се отсрочват с месеци вече се преодолява и вече няма периоди на отсрочване повече от месец и половина, като се насрочват резервни дати и се назначават резервни съдии и съдебни заседатели. На периодични съвещания с прокуратурата и разследващите органи се изясняват най-честите причини за връщане на делата и броят им е намалял 3 пъти.
“ВСС твърдо е решил да не се примирява със забавянето на съдебните процеси. За първи път има ясна политическа воля за преодоляване на всички фактори, затормозяващи процеса. Важно е да се въздейства върху бързината, защото закъснелите присъди нямат този ефект, който очаква от нас обществото”, заяви Пл. Стоилов. Но и подчерта, че съдебната реформа не може да се случи без законодателни промени и затова ВСС е дал свои предложения за изменение в закони и НПК пред парламента. Тъй като 1/4 от делата се отлагат заради злоупотреба с правото на защита, основните предложения са по посока как да се преодолее неявявянето на адвокати и искането за представяне на нови доказателства в края на процеса. Протакането на делата е последният рубеж за защита, чака се абсолютната давност, за да останат обвиняемите ненаказани, смятат от ВСС.
Поставени бяха и въпроси за медийната полемика между ВСС и вицепремиера Цветан Цветанов и какво трябва да се случи, за да се разберат спорещите. Г-н Стоилов отговори, че въпреки полемиката, ВСС изпълнява своите задължения и са решили тяхната работа да не се повлиява от тези временни явления. Настояват да се състои среща с вицепремиера Цветанов, защото ако се твърди, че ВСС е компрометиран, а членовете му са корумпирани, икономически и политически зависими, то трябва да се представят факти. “Искам да попитам аз лично от какво съм зависим - избран съм мажоритарно от следователите в България, нямам бизнес, не съм взел нито лев извън заплатата си, но ми се внушава всеки ден, че съм зависим”, каза Пламен Стоилов. Затова и държат въпросът да се изясни конкретно, с факти, добронамерено и търпеливо.
На въпрос дали целта на нападките не е прекратяване на мандата на настоящия ВСС г-н Стоилов отговори, че не коментира намерения и че не е политик, а следовател и затова следва само логиката на фактите. Пресконференцията завърши с напомнянето, че нападките дестабилизират дейността на цялата съдебна система.
Елена Баева









 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай