Велинград - online - Двойни аплодисменти за двама 60-годишни артисти 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Двойни аплодисменти за двама 60-годишни артисти
Публикувано 2010-03-30 09:24:37 от Темпо

Вечерта на 27 март е специална за театрите в над 100 страни по света. От 1962 г. тази дата се отбелязва като международен ден на театъра. Традиция е на 27 март една известна театрална личност да отправи своето послание към почитателите на това изкуство.

С гордост можем да отбележим, че 27 март бе истински празник и на сцената на читалище “Отец Паисий” във Велинград, където местният театрален живот е започнал преди повече от 100 години. И че не една, а две театрални личности отправиха своето послание: столичният актьор и режисьор Мариус Донкин и велинградският самодеен актьор Цветан Котев заедно отпразнуваха факта, че през 2010 г. станаха на 60 години. Направиха го като истински театрални хора - с представлението на пиесата “Оркестър Титаник”, чийто режисьор е М. Донкин, а Цв. Котев изпълнява една от главните роли.
Този път публиката, сред която бяха народният представител от ГЕРБ Ангел Даскалов и директорът на Националната опера Пламен Карталов, аплодира двойно - и хубавата постановка, и юбилярите. Общинската администрация и Общинският съвет изпратиха кошници с цветя, а заместник-кметът Георги Янев поднесе на рождениците картини. Г-н Янчев каза, че 27 март е троен празник във Велинград, защото честваме не само деня на театъра, а и двама велики театрални дейци, с които цяла България се гордее. Снежана Велева поднесе цветя от името на Общинския съвет и Историческия музей, пожелавайки на М. Донкин и Цв. Котев творческо дълголетие и много успехи.
Весела Цинцева прочете поздравителния адрес на читалище “Отец Паисий” към Мариус Донкин, припомняйки съвместната работа на режисьора с местните самодейци от 2000 г. насам. Тази работа е скрепена с гневни режисьорски изблици, с много труд и споделени аплодисменти. Читалището изрази дълбока признателност и благодарност за труда на Мариус Донкин, допринесъл толкова много за развитието на театралното дело в нашия град.
В поздравителния адрес към Цветан Котев прозвуча пожелание да пази над 100 годишната театрална традиция и да постигне още много успехи на всички жизнени поприща. Той бе поздравен и от колегите от читалище “Васил Левски”.
“Приемете моя поклон за всички добри думи!”, каза Мариус Донкин и се поклони на велинградската публика. Той изненада Цветан Котев с уникален подарък - стар прожектор от Народния театър, който от 60-те години на миналия век досега е осветявал сцената за най-големите артисти на България. Г-н Котев благодари не само за скъпия дар, но и за възможността нашите театрални самодейци да рaботят с хора като Мариус Донкин. “Имаме нещо, което го няма никъде”, оцени Цветан Котев и припомни, че Народният театър е дарил оборудване от старите си гримьорни на читалището, че е сключил договор за съвместна дейност, че велинградският театър чества своята 100-годишнина и на сцената на Народния театър “Иван Вазов”.
Поздравът на доайена на велинградския театър Христо Семерджиев към Мариус Донкин бе в неговия неподражаем стихотворен стил. Той сравни работата на режисьора в нашето читалище с успехите на треньори като Нешка Робева и Пената и му благодари, че се е решил да оре театралната нива в провинцията дива. И Христо Семерджиев поднесе подарък-изненада за двамата юбиляри. Заедно с рецептата, че след 50 години трябва “За прослава на простатната жлеза да ядеме бобова храна” рождениците получиха и по пакет бял боб.
60 години е чудесна възраст за театър и творчество. Така че ние, театралната публика, чакаме новите върхове на Мариус Донкин и Цветан Котев на велинградска сцена!
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола