Велинград - online - КЪЩИ С ИСТОРИЯ: Заховата къща - средище на духовност и култура 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

КЪЩИ С ИСТОРИЯ: Заховата къща - средище на духовност и култура
Публикувано 2010-04-06 09:38:57 от Темпо

Строена в началото на 30-те години на миналия век, Заховата къща на улица “Борислав” носи духа и красотата на своето време. Боядисана още тогава в жълто, за да грее като слънце, да се слива с околната среда и да прилича на пловдивските.

Това е къщата на учителя и театрален деец Петко Захов и на неговата съпруга - началната учителка Иванка Масларова-Захова.
Името на Петко Захов отдавна е заело своето място в културния и духовен живот, в историята на Каменица и Велинград. Той е учител по география и дългогодишен директор в Лъдженското първоначално училище “Св.св. Кирил и Методий”, отворило врати през 1889 година, днес СОУ “Св. св.Кирил и Методий”. Петко Захов е учител и радетел за откриването на Смесеното непълно реално училище, което по-късно прераства в пълна реална гимназия и от 1945 година тя носи името на Апостола на свободата Васил Левски (по спомени на ученици е имало провеждане на анкета за името) и Петко Захов е един от директорите.
Той е и сред първите актьори и създатели на театъра към ОНЧ “Отец Паисий”. През 1905 г. е представена първата пиеса “Граничари” в салона на тогавашния ресторант “Република” и Петко Захов е на сцената заедно с Мойсей Праматаров, Филип Главеев, Димитрия поп Василева, Христо Попов, Стоян Горанов, Георги Попов, Минка Ушева.
Петко Захов е и един от основателите на просветно дружество “Просвета” заедно със Стою Докумов и поп Топорчо.
Неговата съпруга Иванка Масларова-Захова е била начален учител в училище “Св. св. Кирил и Методий”. Тя е дъщеря на Стою Хр.Масларов и внучка на един от първите учители в Каменица и създател на театралната трупа (1881-1884 г.) Христо Ангелов Масларов.
Петко и Иванка Захови имат две дъщери, отраснали в Заховата къща и също оставили своята следа в живота на града ни. Голямата дъщеря Виолета Захова завършва гимназия в Пазарджик, като е съученичка и съквартирантка на патрона на Велинград Вела Пеева. После следва математика и работи в гимназията като учител, по-късно преподава математика в Руската езикова гимназия в София.
По-малката дъщера Лилия Захова-Желязкова свърза и живота, и името си със създаването на балетната школа в нашия град и продължава традицията на своя прадядо и на своя баща, като записва името си в историята на самодейния театър към ОНЧ “Отец Паисий”.
Заховата къща, която помни гостуванията на Кръстьо Сарафов, на Лили Сарафова, на Мила Попова, на актьорите от Южния български театър (днес Пловдивския драматичен театър), чиито обитатели винаги са свързвали житейския си път с духовното и културно развитие на града ни, продължава да вярва, че потомците ще продължат пътя на предците.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България