Велинград - online - За една година дневният център стана втори дом за 24 човека 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

За една година дневният център стана втори дом за 24 човека
Публикувано 2010-04-06 09:51:31 от Темпо

С “Многая лета” точно преди година във Велинград бе открит Дневен център за възрастни хора с увреждания, финансиран от програма ФАР. На 31 март 2010 г. неговият първи рожден ден бе отпразнуван с торта и шампанско, с песни и музика, с много гости и още повече приятели. Да подчертаем - приятели, а не обидно-бюрократичното “потребители”, което се опитват да наложат в речника ни социални работници. Приятели, защото по думите на директорката Ели Янева-Зисова, персоналът и 24-те човека с увреждания заедно са превърнали центъра в свой втори дом и са му вдъхнали живот и дух.

Традиционният “отчет” бе заменен с много снимки от всички срещи, празници и излети през изминалата година. Центърът няма да бъде закрит и ще пребъде, обеща г-жа Зисова в отговор на съмненията, че е възможно заради липса на средства този придобивка за бъде загубена. Тя благодари на Община Велинград и на спонсорите “Премиера 257”, ЕТ “Жерев”, “Сконто”, Димитър Пашев.
От името на кмета Лебанов рождения ден на центъра честити зам.-кметът Валентина Цветанова. Въпреки че центърът е за “възрастни хора”, аз се възхищавам на вашия млад дух и ви пожелавам той никога да не ви напусне, каза г-жа Цветанова. Тя подчерта, че е важно един проект не просто да бъде отчетен, а да е качествен и успешен като този.
Изпълнителният директор на Националния център за социална рехабилитация Марияна Велева благодари на Община Велинград за безупречното партньорство при осъществяване на проекта. Тези хора са дали младостта си за Велинград и сега заслужават да получат грижа от страна на общината, напомни тя. Пожелания за здраве и за светли великденски празници отправи и Емилия Катошева, която е ръководител на проекта от страна на НЦСР.
Успоредно с официалните слова прозвучаха и искрените думи на хората, които посещават центъра. Един от тях - бай Георги, бе изпратил писмо, за да благодари на “златната седморка” на персонала и да обещае, че за десетия рожден ден ще дари 7 агнета. Много вълнение имаше в думите на Радка Данаилова: “Ние сме в сезона на есента и зимата, но за нас дневният център е един слънчев, топъл летен ден, защото тук се чувстваме млади и с висок дух!”. Тя също благодари на персонала, защото имат таланта да работят с хора, на общината, на НЦСР и г-жа Катошева. Не ни наричайте “потребители”, все едно сме готованковци и не допускайте центърът да бъде закрит, защото това е нашият шанс вместо да стоим сами вкъщи, да сме тук сред приятели, призова Асен Градански.
От името на Културния клуб на пенсионера в кв. Каменица поздрави поднесе неговата председателка Мария Къдреева. Поздрав с песен отправи мъжката фолклорна група към читалище “В. Левски” със солистка Илка Цанова. С “ретро-хумор от ретро-изпълнител за ретро-публика” актьорът-самодеец от читалище “Отец Паисий” Христо Семерджиев весели присъстващите с хумористични миниатюри. На сцената излезе и певческата група към дневния център, на която акомпанира на китара Атанас Димитров.
Специално за рождения ден бе организиран и кулинарен конкурс, но журито писа на всички участници “шестица” и затова победителите бяха определени с жребий. Стойка Станоева, Славка Асенова и Милка Въргова получиха като награда за приготвените вкусни ястия красиви покривки, изплетени от Мария Трионджиева.
Рожденият ден приключи с торта и песни. И сигурно всеки, който беше на празника, запомни думите на майка Тереза, че най-мощната сила е вярата, а най-голямото щастие е просто да си полезен на другите.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води