Велинград - online - Стари мерки и теглилки разказват за бита на българина 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Стари мерки и теглилки разказват за бита на българина
Публикувано 2010-04-13 08:35:05 от Темпо

На 8 май в Историческия музей директорът Снежана Велева представи третата за тази година изложба. Тя е на Регионален исторически музей Търговище и е единствената по рода си в страната. Нарича се казва “Стари мерки, теглилки и монети по българските земи” и е станала възможна благодарение на участието на музеите в Шумен, Варна, Хасково, Пазарджик, Полски Тръмбеш, Велинград и частната колекция “Тошо Кръстев” от Арбанаси.

Историческата метрология е наука за мерките и изучава старите метрични единици и техните системи в историческата им поява и развитие още от зората на човешката цивилизация, единиците на налоговото, данъчното и митническото облагане, еталоните и методите на тяхното приложение, търговските и битовите мерки, уредите, с които се извършват измерванията, законодателството. Някои от мерките, теглилките и монетните термини са навлезли толкова дълбоко в бита и в лексиката ни, че се използват и до днес с древните им стойности и значения: час път, две крачки, три педи, колкото ечемичено зърно, една кофа или чувал; за монетите от благороден метал - жълтица, сребърник.
Главният уредник на РИМ Търговище Йорданка Петкова разказа, че изложбата е посрещана с голям интерес от стари и млади, защото възрастните си припомнят миналото, а и откриват, че познатите им мерки и теглилки са част от икономическия живот на страната през османското робство. Младите, които принадлежат към високотехнологичното настояще, виждат мерките, теглилките и монетите, с които са си служели техните предци за първи път и това поражда интереса им. Старите мерки и теглилки са в приложение в България до 1888 г., когато е приет Закон за мерките и теглилките в Княжество България и с него е въведена десетичната система за измерване.
Йорданка Петкова сподели, че идеята на изложбата не е случайна, тъй като на всеки 2 години в Търговище се провежда национална конференция, която в последните години се превръща в международна, на тема “Панаири, пазари, тържища по българските земи”. Всъщност името на града идва от думата търговия - тържище - Търговище, а старото име е Ески джумая - стар петъчен пазар. Това сочат документите от 16 век, от които е видно, че ”селището има развит пазар за облагане на населението с данък “бач”. Тук Митхад паша прави панаирен град с 2000 дюкяна, с прави улици, високи стени, ханове, хлебопекарни и магазии (складове). Панаирният град е подпален от турците и изгаря по време на Руско-турската освободителна война.
За известността на Ескиджумайския гергьовденски панаир през османското робство, който е съперничел на Узунджовския, говорят участията в него на търговци от Франция, Белгия, Русия, Австро-Унгария, Персия и Иран. Точно описание на архитектурата прави Феликс Канец, който занася мостри във Виена и предизвиква огромен интерес - австроунгарският император изпраща да види панаира своя специален пратеник граф Едмонд Зичи.
В този смисъл приляга на Търговище да събере и да представи тази изложба и всякъде, където гостува, тя прибавя нов експонат. Велинградският принос към нея е една клупа за измерване кубатурата на дървесината, предоставена от инж. Стефан Шулев, директор на ПГГС “Христо Ботев”.
За мястото на монетите при мерките и теглилките разказа ст.н.с.д-р Христо Харитонов, автор на единствената в България книга за стари мерки, теглилки и монети по българските земи от XII до XIX вeк. Поводът за нейното написване е фактът, че за историческата метрология няма много разработки и затова се знае твърде малко. В метрологията се включват и монетите, защото те са метрични и парични единици - например драхмата и рублата. Монетите са и измерители на стойността на човешкия труд и определят стойността на стоката. Метрологията е строго национална. До появата на българските монети през 1881 г. в употреба са били турски и западноевропейски парични знаци. Всяка парична реформа въвежда нови монети, съответващи на определена парична стойност. Старите монети веднага се превръщат в историческа категория с метрологична характеристика. И тъй като до сега повече внимание се е обръщало на етнографията, д-р Христо Харитонов смята, че е време да се опознае историческата и техническата култура на българите и тази първа по рода си изложба е съвсем навременна.
Изложбата “Стари мерки, теглилки и монети по българските земи” откри зам.-кметът Георги Янчев,които призова гражданите и гостите на Велинград да я посетят. Тя ще ни гостува до 8 юни и ще продължи пътя си към Казанлък.
Веска Божкова

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай