Велинград - online - Срещи с историята и природата на България 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Срещи с историята и природата на България
Публикувано 2010-04-20 08:35:12 от Темпо

Една от дейностите по проекта “Млади лесовъди” на училищно настоятелство към ПГГС “Хр. Ботев”- Велинград е провеждането на екскурзия с учебна цел в четири лъча за различните випуски на гимназията.

На 9, 10 и 11 април учениците от клубовете “Млад лесовъд”, “Млад фотограф и картограф” и “Млад природозащитник” взеха участие в екскурзия по маршрута Велинград – Сливен - Котел - Жеравна - Калофер - Панагюрище.
През първия ден учениците посетиха Горски разсадник “Абланово” към ДГС Сливен и разгледаха различните площи и видове в него. Запознаха се с историята и настоящето му и разгледаха прилежащия към него дивечоразвъдник за муфлони. Надвечер групата пристигна в село Ичера, особено впечатляващо със своята растителност и интересен архитектурен стил. Природните дадености, старинните къщи в стил от възрожденската архитектура създават неповторима атмосфера на българския бит и култура. Попаднал тук, човек забравя реалния свят, проблемите си и го обзема наистина чувството, че е в един кът от рая.
На 10 април групата посети град Котел, където учениците бяха впечатлени от интересния Природонаучен музей и музея на котленските възрожденци с пантеон на Георги Сава Раковски. Тук бяха запознати и със специфичната растителност на този край.
На същата дата екскурзиантите посетиха и село Жеравна, обявено за архитектурно-исторически резерват, където особено впечатляващи са килийното училище, православният храм, художествената галерия и различни други интересни къщи. Но най-вълнуващо беше посещението на къщата-музей на Йордан Йовков. В родната къща на Йовков на фона на Стара планина - там, където въображението му е раждало неговите безсмъртни творби, учениците чуха интересна лекция за живота и творчеството му.
Следващата стъпка от екскурзията беше село Медвен, където групата посети къщата-музей на Захари Стоянов и чу интересен разказ за съдбата и великите дела на тази удивителна личност в българската история и литература.
На 11 април учениците посетиха Сливен и видяха къщата на Хаджи Димитър и величествения паметник на войводата в центъра на града. След като разгледаха забележителната местност „Карандила” се изкачиха на Сините камъни, от които се открива внушителна гледка към Тракийската низина. Високите върхове, острите назъбени скали с красиви извивки, просторът и необятността на ширналото се в далечината поле оставят у всеки, изкачил се на Сините камъни, усещането за величието на природата.
Удовлетворени и преизпълнени с прекрасни впечатления от видяното и преживяното, участниците в екскурзията се прибраха вечерта във Велинград. В душата на всеки един навярно ще остане незабравим спомен от тази екскурзия, показала за пореден път богатството на историята, както и красотата и величието на природата на нашата родина България, която трябва да обичаме, да пазим и ценим.
Клубове “Млад лесовъд”, “Млад фотограф и картограф”, “Млад природозащитник”

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води