Велинград - online - “Зорница” направи равносметка с позитивна нагласа 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

“Зорница” направи равносметка с позитивна нагласа
Публикувано 2010-04-20 08:54:54 от Темпо

Клуб “Зорница”, в който членуват 380 човека с увреждания от Велинград, проведе отчетно събрание на 13 април. Председателката на “Зорница” Катя Славова направи равносметка за 2009 г., която сама определи като “отчет с позитивна нагласа”.

За хората с увреждания 2009 г. измина под знака на 20-годишния юбилей на Съюза на инвалидите в България. Друг знак сложи икономическата криза, чието влияние се стовари и върху хората с уверждания. Като основна тяхна цел Катя Славова определи борбата съществуващият сега медицински модел да се замени със социален: дълги години българското общество схваща проблема само като медицински, а е нужно ново отношение, което да отчете социалните и човешки права на хората с увреждания. Не случайно се казва, че Европа започва там, където се появяват скосените тротоари - достъпната среда е едно от тези права и знак за зачитане.
Г-жа Славова отчете ситуацията на местно ниво. На първо място тя подчерта, че имат пълното разбиране и подкрепа от страна на кмета Иван Лебанов и то не само на думи. Доказва го и разкриването през миналата година на две нови социални бази - дневен център и защитено жилище за възрастни хора с увреждания. Социалната стратегия не е оставена да прашасва, но е важно да се търси по-високо качество на социалните услуги и да се изгради система за проучване на нуждите. Общинското ръководство получи съвет решенията, касаещи хората с увреждания, да се взимат с тяхното активно участие.
Обсъдени бяха транспортните облекчения, влезли в сила от 2010 г. и даващи възможност на членовете на съюза да пътуват в градския транспорт с месечна карта за 15 лева. Оценката за тази придобивка бе двупосочна: намалението от 25 на 15 лева е факт, но в София има карти за инвалиди на цена 5 лева за цялата градска мрежа.
Важна за инвалидите тема е достъпността на градската среда, за която във Велинград е направено много. В същото време няма нито едно общинско училище с вход-изход за деца с увреждания, въпреки че школата направиха скъпи ремонти. За кой ли път ще питаме какво става с фронт-офиса на “Социални грижи”, който от години трябваше да е направен на приземния етаж и най-важната за нас сграда остава архитектурно недостъпна, каза К. Славова. Съществен напредък има в достъпа до културни институции като читалищата и до спортни прояви.
Клубът, който “Зорница” има в общинско помещение на ул. “Ал. Стамболийски”, бе определен като сърце на организацията. Помещението вече има климатик, оборудвано е, от скоро има и клубна библиотека.
2009 г. бе успешна и за културната дейност на хора от клуба - Боряна Стаева и Катя Славова издадоха книги, а певческата група начело с Димитър Похлупков спечели значими награди от фестивали.
Искрена благодарност бе отправена към всички, които помагат на хората с увреждания във Велинград. Гости на тяхното събрание баха зам.-кметът Дияна Кехайова, координаторката на СИБ Петя Малинова, Мария Рачева от “Социално подпомагане” и Асибе Буризанова - зам.-председател на новото дружество на СИБ, окето бе създадено в Сърница.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води