Велинград - online - Болницата агитира за кредит 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Болницата агитира за кредит
Публикувано 2010-04-20 09:01:42 от Темпо

По искане на управителя на общинската болница “МБАЛ-Велинград” д-р Атанас Ташев на 12 април се проведе нова среща в голямата зала на общината. Присъствието на официални лица и този път бе внушително: двамата депутати от ГЕРБ Иван Иванов и Ангел Даскалов, областният управител д-р Дончо Баксанов и неговата заместничка Ваня Минкова, двамата заместник-кметове Дияна Кехайова и Исмет Бабучи. Домакин и водещ на срещата беше председателят на Общинския съвет Мустафа Джамбаз, присъстваха и много съветници.

В залата бяха и голяма част от работещите в общинската болница, за да подкрепят ръководството в идеята му за изтегляне на банков кредит от 700 000 лева, с който да започне превръщането на работническото общежитие в ново здравно заведение. В речта си д-р Ташев се противопостави на носещите се слухове за много тежко финансово състояние на болницата с цифри. “МБАЛ-Велинград” е приключила 2009 г. със загуба от 90 000 лева за разлика от 2008 г., когато финансовият отчет беше положителен. Отрицателният резултат се дължи главно на това, че към 31 декември 2009 г. Здравната каса не е разплатила на болницата близо 650 000 лева. Тази сума е част от общия дълг в размер на 1 300 000 лева, натрупан от общинската болница. Успоредно с това има дължими вземания, наеми, очаквани плащания за хемодиализата и спешната помощ. Д-р Ташев подчерта неколкократно: “Болницата не е в чак толкова тежко финансово състояние. Работи добре, изкарва добри пари”. Отново бе акцентирано, че общинската болница е единствената, която покрива социални функции - приема неосигурени лица, поема спешната помощ.
Като единствен вариант да се “затвори кръга” на медицинското обслужване, д-р Ташев посочи създаването на диагностично-консултативен център (ДКЦ) към “МБАЛ-Велинград”. Целта на искания кредит е да се направи ДКЦ и да се разкрият 50 легла за долекуване, каквито по закон кметът трябва да осигури на територията на общината. Медиците са направили груби разчети и бизнес-план, според които ще могат да обслужват кредита и няма да се стигне до фалит на болницата. Въпреки икономическата криза смятаме, че трябва да вървим напред, каза д-р Ташев.
Тон на дискусията зададе Александър Гагов, зам.-председател на Общинския съвет, според когото откакто д-р Ташев е поел общинската болница, има двойно нарастване на задълженията. Професионализмът на лекарите няма нищо общо с икономическото управление, трябва освен лекар да се назначи и икономист и да се знае, че в условията на криза е много опасно да се теглят кредити. Земята и общежитието, които ще бъдат заложени, може и да бъдат загубени от общината, не искаме да се прочуем като Общинския съвет, присъствал на погребението на още една общинска фирма след “Стройком”, каза Ал. Гагов. Неговата теза предизвика изказвания на д-р Вакльова и д-р Ванков. Д-р Вакльова заяви, че лекарите не са толкова самонадеяни сами да управляват кредита, а д-р Ванков подчерта, че болницата има колкото дългове, толкова и вземания и е на минус само 90 000 лева. Според него разковничето е, че ако общинската болница създаде свой ДКЦ, ще бъдат намалени приходите на частната “Здраве” и затова някои искат да унищожат идеята.
“Прочетох да се обединим, но се обединяват само хора, които имат общи идеи за здравеопазването” - така д-р Ванков отговори на предложението на управителя на “Здраве” д-р Георги Дошев, направено преди време от страниците на в. “Темпо”. Д-р Дошев присъства на срещата и каза, че населението не е пострадало от това, че вече има повече легла в двете болници, че те също лекуват неосигурени пациенти, но за 2009 г. “Здраве” има печалба от 1 300 000 лева.
Позицията на Общинска администрация бе изразена от Дияна Кехайова: общината твърдо стои зад общинската болница, но ключовата дума в случая е “кредит” и трябва да се сложат на масата всички плюсове и минуси. Тя предложи са се сформира комисия от експерти, която да направи анализ и едва след това да се вземат решения. В подобен дух бе изказването на Екатерина Каферинова от ЗНС, която припомни на медиците, че през годините Общинският съвет винаги е подкрепял техните искания - включително за създаването на частна болница, което имаше подкрепата на почти всички лекари. Венко Бозев заяви от БСП, че кредитът не е толкова голям и съветниците са длъжни да подкрепят болницата за създаване на ДКЦ и легла за долекуване. Али Мареков от ДПС отправи апел към колегите си съветници да развиват общинската болница, а Борис Голомехов от Зелена България изрази мнение, че тегленето на кредит трябва да се обмисли много внимателно.
Думите на депутата Иван Иванов “Поздравяваме ви, че искате да разширявате дейността си!” бяха бурно аплодирани от залата. Г-н Иванов изрази учудване, че важната тема се обсъжда за втори път и за втори път кметът Иван Лебанов не присъства, с което въпросителните стават повече. Според народния представител ДКЦ е правилният път и въпреки многото опити за влияние върху него, той ще подкрепя общинската болница.
Два дни след тази среща се проведе извънредно заседание на Икономическата комисия към Общинския съвет. В него участва и кметът Иван Лебанов, който каза, че общинското ръководство подкрепя болницата, но трябва по-точна преценка на възможността за теглене на кредит, за обслужване на старите задължения плюс вноските по кредита. Оказа се, че проблемът освен икономически, има и юридически аспект - засега не е ясно дали търговското дружество “МБАЛ-Велинград” иска да прави ДКЦ или медицински център. Според закона за лечебните заведения има съществени разлики между тези две структури и изборът трябва да се премисли внимателно.
Нова среща по същата тема бе насрочена за 20 април, за да има максимална яснота преди редовната сесия в края на месеца. От “МБАЛ-Велинград” бързат, защото искат през януари 2011 г. новото ДКЦ вече да функционира.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай