Велинград - online - Хотелиери и ресторантьори: Тук са изсипани 300 милиона, а сме като след бомбарди 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Хотелиери и ресторантьори: Тук са изсипани 300 милиона, а сме като след бомбарди
Публикувано 2010-04-20 09:05:32 от Темпо

Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград покани на своето заседание на 12 април в хотел “Рич” заместник-кмета Исмет Бабучи, който отговаря за чистотата и екологията в общината. Участва и директорът на “Местни данъци” Спас Шулев, тъй като основната тема на заседанието беше високата такса за битови отпадъци.

От хотел “Акватоник” обявиха, че са направили сравнение и се оказва, че хотелите в Пловдив плащат значително по-ниска такса смет от тази във Велинград. Собственици на хотели и ресторанти посочиха конкретни цифри, за да илюстрират завишаването на таксата и подчертаха, че заради кризата работата им е намаляла, а таксата расте. Г-н Шулев подробно разясни как се изчислява таксата, че тя е определена от Общинския съвет и не може да бъде променяна в рамките на 2009 г. Окачва се, че през 2010 г. заради промяна на закона таксата да стане още по-висока и затова от ОА ще направят всичко възможно догодина сегашните 11 промила да бъдат намалени.
Членовете на сдружението решиха да изразят позицията си срещу високата такса за битови отпадъци в становище до кмета на общината. Илко Илиев от “Велина” изрази общото мнение, че общината не само трябва да събира таксите, а и да действа по-отговорно за изпълнение на своите задължения. Ако с парите, които плащаме за такса смет, се грижехме сами за района, щяхме да направим цял парк, а вместо това околовръстният път и около него от година на година стават все по-занамарени и изоставени, смята г-н Илиев.
В същия дух бе оценката на Андрей Премянов от Гранд-хотел “Велинград”: “Тук са изсипани около 300 милиона лева от инвеститори, а сме като след бомбардировки”. Цветан Котев обърна внимание на ужасното състояние на Клептуза и Топилата с думите: “Този резил трябва да си го спестим!”.
От бранша настояха за бързи мерки за инфраструктурата, почистването на входните артерии и не само в центъра на града, за унифициране на указателните табелите, за поставяне на табели на минералните чешми. За пореден път бяха поставени още куп проблеми, дискутирани многократно.
От името на общината зам.-кметът Исмет Бабучи постави въпрос за неплатените договори за рекламно-информационни елементи (табели, трансперанти и други рекламни материали, с каквито е залят Велинград). Проблеми има и при плащането на туристическа такса, категоризация на заведенията, спазване режима на работа.
На многото въпроси за нерегламентираните сметища, особено на входа на града, г-н Бабучи отговори, че голяма част от тях са върху частни терени. От една страна общината няма право да навлиза в частни имоти, а от друга страна почистването на едно такова сметище утежнява общинския бюджет. “По света глобяват за хвърлен фас, а тук не можете да глобите за сметище”, възмути се Цвета Андонова от хотел “Деви”.
Г-н Бабучи съобщи, че общината започва проекта за облагородяване на парковете за 7.5 милиона лева. Но оценката на членовете на сдружението беше, че броят на спечелените проекти и размерът на привлечените европейски пари е недостатъчен.
“Не сме мръднали нито на йота от миналата година, тънем в мрак и дупки”, обобщи председателят на сдружението Златко Златанов. Той изрази сериозни опасения, че рекламата като СПА столица на Балканите може да стане антиреклама и да се сринем. Трябва да започне и подготовката за отбелязване на една година от връчването на високото звание, за което бе избран инициативен комитет с участието на хора от сдружението. Решено бе сдружението да отправи покана към кмета Иван Лебанов за среща, на която да представят своите виждания и да обсъдят предстоящото в началото на юли честване.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България