Велинград - online - 80 години в търсене на пътеки, а не булеварди 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

80 години в търсене на пътеки, а не булеварди
Публикувано 2010-04-27 09:34:40 от Темпо

На 22 април залата на Градската галерия определено не можа да приеме всички, които бяха дошли да почетат и уважат Ангел Горанов, които на тази дата навърши 80 години и чества 60 години като поет.

Председателят на литературен клуб “Никола Вапцаров” д-р Любен Атанасов направи кратък биографичен преглед, като отбеляза 25-те години учителска дейност на А. Горанов, приятелството му с поета Пеньо Пенев, създаването на читалищните ансамбли по времето, когато той е началник отдел “Култура”, активното му участие в създаването на литературния клуб, на който бе и дългогодишен председател и факта, че осъществи идеята си за създаването и провеждането на Велинградските културни тържества, които и до днес представят града ни не само като известен курорт, но и като духовно и културно средище. “Емблематичният поет” Ангел Горанов издава 13 самостоятелни стихосбирки, участва със свои произведения в алманаси и литературни сборници и е носител на 12 литературни награди, като последната засега е на името на Никола Вапцаров.
Литературният критик Никола Иванов го представи като поет с определен стил, който не може да бъде сбъркан. След като направи анализ на творчеството на поета, Никола Иванов завърши с думите на Плутарх: “Родих се в малък град и не го напуснах, за да не стане по-малък”, подчертавайки значението на Ангел Горанов за културното и духовно развитие на града ни.
Величка Делиева прочете рецензии и мнения писани от литературни критици и поети през 60-те години творческа дейност на Ангел Горанов.
Пръв поздрави своя учител,творец,общественик на Велинград и юбиляр кметът на Общината Иван Лебанов и с думите “На учителя с любов и до среща след 10 години на вашия 90-ти рожден ден” му поднесе цветя, поздравителен адрес и картина на велинградския художник Атанас Фурнаджиев.
Рожденикът получи много пожелания за здраве и дълголетие, много цветя, поздравителни адреси и подаръци от областния управител д-р Дончо Баксанов и зам.-областен управител Ваня Минкова, от Дружеството на писателите в Пазарджик с председател г-жа Данчева, от писателя и приятеля Продрум Димов, от Общински съвет - Велинград, поднесени от зам.-председателя и директор на Историческия музей Снежана Велева, от председателите на ОНЧ “Отец Паисий” и ОНЧ “Васил Левски” Цветан Котев и Мария Матева, от СОУ “Св.св. Кирил и Методий” и ОУ “Христо Ботев”,от Културен клуб на пенсионера кв.Каменица с председател Мария Къдреева, от о.р.ген. Атанас Семерджиев, проф. Ангел Чаушев и Георги Йорданов, общинската организация на БСП с председател Тома Пачалов, Димитър Главеев, арх.Главеева, Ангел Пачалов, Маргарита Шулева, Лиляна Шуманова, Милен Налбантов поднесе поздравите и пожеланието “Не изпускай перото!”, съученици, бивши ученици и приятели.
Група “Евредика” към читалище “Просвета” в Костандово с ръководител Георги Янев-Чоли и солист Лимонка Кирева изпълниха песен по музика на Чоли и стиховете на Ангел Горанов “Кръстен съм Ангел, но ангел не съм”.
Видимо развълнуван, юбилярът благодари на всички за уважението и прочете свои стихове, за да не забравим,че “Булеварди си имаме, но пътеките водят нагоре”. Знам, че ако някой иска да разбере човека и поета Ангел Горанов,трябва да го потърси “в Слънцето...”, защото светлината е неговият дом, а утрото - негов ден. Честит юбилей! Живот, здраве и нови красиви стихове по Пътя на живота!
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България