Велинград - online - Възродената дружба “Родина” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Възродената дружба “Родина”
Публикувано 2010-04-27 09:37:30 от Темпо

Граждани, ученици, учители и общественици препълниха залата на Художествената галерия на 20 април, когато бе представена книгата “Дружба “Родина” в Чепинско” на Георги Н. Пашов и Костадин Ушев. Тя е издадена с помощта на Община Велинград, Дружество за защита на Родопите и Дружба “Родина” - клон Велинград.

Директорът на СОУ “Васил Левски” и родинец Емил Моллов откри срещата. Чл.кор. д-р Стоян Михайлов говори за необходимостта и значението на Дружба “Родина” и сподели, че в Борисовата градина в София е правилно да има и паметник на родинеца Камен Боляров (убит през 1949 г. и реабилитиран през 1986 г.), но къде е гробът му не се знае и до днес.
На срещата присъстваха Живко Сахатчиев, председател на Общински комитет “Васил Левски” в Якоруда, общинските съветници Екатерина Каферинова, Тома Пачалов и Венко Бозев. Кметът Иван Лебанов поздрави със 70-годишния юбилей на Дружба “Родина”, определи родинци като новите възрожденци, отдаде дължимото на Маньо Шарков и поздрави Георги Пашов и Костадин Ушев за книгата.
Поводът за издаването на книгата е фактът, че на 1 април 2010 г. се навършиха 70 години от създаването на клона на Дружба “Родина” в Чепинско. Организацията е създадена през далечната 1937 г. от интелигентни българи-мохамедани, желаещи приобщаване към сънародниците си с източноправославно вероизповедание, за преодоляване на погрешното и до днес, но наслоявано с векове смесване на религиозната с националната принадлежност, на религията с нацията. За родинци и за тяхното благородно и патриотично дело говори и фактът, че нашият химн “Мила Родино” първо е бил химн на Дружба “Родина”. Дружба “Родина” просъществува до 9 септември 1944 г., когато е обявена за фашистка, шовинистична и антинародна, а създателите и членовете й са подложени на неописуеми репресии само заради убеждението за българска принадлежност.
Нашият край е люлка на възродителното движение за национално осъзнаване на българите-мохамедани и началото е при Летописа на поп Методи Драгинов от с.Корово (дн. Драгиново) - доказателство през вековете, че българите-мохамедани са толкова българи, колкото и българите-християни. През 1880 г. дошлият като учител в Каменица Стойо Докумов пристъпва към дела, като посещава близките села и убеждава родителите българо-мохамедани да изпратят децата си да учат в каменското училище. По-късно с подкрепата на духовния и политически водител на чепинските българи поп Топорчо и на учителката Яна Грънчарска от Якоруда, възпитаничка на самоковското американско училище и специално подготвена за работа сред българите-мохамедани, се създава Българо-мохамеданско ученическо дружество “Просвета”. На 1 януари 1884 г. членовете на “Просвета” излизат с възвание към всички български писатели, учени и общественици да обърнат внимание, да окажат помощ и да дарят книги за библиотеката на дружеството. На 30 март 1940 г. в село Корово от Борис Кутрянски и Герасим Попов пред 30 души се учредява Дружба “Родина”. За председател е избран Мустафа (Маню) Шарков, подпредседател Мехмед Перчинков, съветник Мехмед Клинов. Драгиновци и велинградчани трябва да знаят за телеграмата от страница и половина, преведена на френски от мадам Кантарджиева и написана на латински от Антон Шнитер, която Маньо Шарков изпраща до Парижката мирна конференция през 1947 г., в която доказва, че тук живеят българи и помага много България да запази сегашните граници. А не, както е искал Чърчил, границата да минава на 35 км от Пловдив и днес ние да сме в Гърция. Телеграмата се пази в архивите на Френското външно министерство.
На 1 ноември 2009 г. в аулата на СУ “Св. Климент Охридски” родолюбиви българи, между които велинградчаните Георги Пашов, Костадин Ушев и Емил Молов възстановяват дружба “Родина”. Тъй като уставът й разрешава създаването на клонове по места, създават велинградския клон на родинци. Те ще предложат Герасим Попов и Маньо Шарков за обявяването им посмъртно за почетни граждани на Велинград, а на национално ниво ще бъде направено предложение за награждаването им с държавни награди.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай