Велинград - online - 9 май - спомен за победата и надежда за обединение 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

9 май - спомен за победата и надежда за обединение
Публикувано 2010-05-11 09:09:36 от темпо

С химна на България и химна на ЕС на 9 май пред общината във Велинград започна тържественото отбелязване на двойния празник - деня на Победата и деня на Европа.
Малко хора дойдоха да почетат празника - ветерани от Отечествената война, стиснали цвете в ръка, членове на запасното воинство, представители на руската и славянската общност във Велинград.
Сред официалните лица бяха депутатът от ГЕРБ Ангел Даскалов, зам.-областният управител Ваня Минкова, кметът Иван Лебанов и заместник-кметовете, председателят на Общинския съвет Мустафа Джамбаз, общински съветници и местни политици.
В речта си пред паметника на загиналите във войните кметът Иван Лебанов се обърна първо към ветераните от Отечествената война с благодарност и преклонение към техния подвиг. Разкажете на младите, за да помнят какво означава война, смърт, подтисничество, заръча кметът. Той припомни приноса на Пазарджишка област в Отечествената война и по-специално участието на 430 воини от Чепинския край, от които 44 са загинали. Г-н Лебанов се обяви против отричането на антифашистката съпротива, защото историята помни борбата срещу фашизма и дадените милиони жертни. Европа нямаше да е такава, каквато е днес, ако не беше победата на 9 май, каза кметът.
В емоционално слово Марина Чолакова от сдружение “Славяни” определи 9 май като ден на най-голямата победа - победата над фашизма. Мирът има висока и зловеща цена, но вече няма да се чуват изстрели, ако всички помним поуките и героите на Втората световна война. Днес 9 май е преплетен с идеята за обединението, за общността между хората и продължава да буди “радост със сълзи на очи”.
Водещият Иван Гергев съобщи, че сутринта на 9 май кметът Лебанов е получил поздрави за празника от ген. Атанас Семерджиев.
Поднесени бяха венци и цветя от Общинска администрация, Общинския съвет, ГЕРБ, БСП, СДС, ЗНС, Партия на българските комунисти, сдружение “Славяни”, СОСЗР и от граждани. В отсъствието на духовия оркестър това стана под звуците на “Хубава си, моя горо” - обичана българска песен, но едва ли най-подходящата за този повод.
След това част от присъстващите положиха цветя и на паметника на Съпротивата, където бяха направени и много снимки за спомен. А вечерта на 9 май сдружение “Славяни” поднесе на велинградчани много вълнения с концерта, специално подготвен за Деня на Победата.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай