Велинград - online - Два часа спор за кредита - заробване или шанс за развитие на общината? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 04
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра
· Два форума с фокус върху минералните води
· Оценката на хората, които коронясаха Велинград за СПА столица на Балканите
· За 10 г. хотелите в СПА столицата от 12 станаха 134
· Малки обяви: 04.09.18
· Ути почерпи с две огромни кюфтета по 75 килограма
· Първи концерт и предложение за брак на обновения център
· Празник и за децата
· Дистрикт гуверньорът на Ротари посети Велинград
· Нов водопровод и асфалт на две улици в Юндола
· НАП затвори общинския плаж за 3 дни
· Задържаха работодател заради смърт на работник
· Горяха пожари в Сърница и Ракитово
· РК “Родопчани” участва в “боевете” на връх Шипка
· 120 г. с грижи за природата и дивеча
· Планините ни зоват
· Първо гостуване - първа загуба
Tuesday, August 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 28.08.18
· Велинград чака финал на ремонта и старт на празниците

Два часа спор за кредита - заробване или шанс за развитие на общината?
Публикувано 2010-05-11 09:21:52 от темпо

Отговорно и трудно, но належащо решение - така кметът Иван Лебанов определи идеята за първи път общината да потърси 5 милиона лева кредит за решаване на проблеми, които не се финансират с европейски пари. Неотложните задачи са водоснабдяването на кв. Каменица, ремонтът на Търговската улица и асфалтирането на улици в града. Успоредно с това общината трябва да има ресурс за съфинансирането на европейски проекти.
Не сме нито първата, нито последната община в България, която тегли заем за важни инфраструктурни обекти, това е единственият начин да изпълним стратегията си за развитие, каза кметът.
Общественото обсъждане се състоя на 5 май в голямата зала на общината, в която присъстваха предимно общинари, а гражданите се брояха на пръсти. Това предопредели превръщането на общественото обсъждане в “мини-сесия”, а свръхактивното участие на Фидел Беев и Александър Гагов повиши градуса на емоциите.
Заместник-кметът Валентина Цветанова подробно представи спечелените от общината два проекта по оперативни програми на ЕС - за ремонти на парковете и на 5 свлачища. Всеки момент се чака да бъдат утвърдени по ОП “Развитие на селските райони” други два проекта за ВиК мрежи: на Грашево (на стойност 5 465 525 лева) и на Бирково, Враненци, Горно Дъбево (3 948 219 лева). Усилено се работи и по мащабния проект за канализация, довеждащ колектор и пречиствателна станция за отпадните води във Велинград, чиято стойност е близо 40 милиона лева. През 2009 г. той бе спрян, а сега изискванията на ЕС са нови и се иска 5% съфинансиране от общините. За осигуряване на всички междинни плащания по тези проекти трябва да има средства, които след това се възстановяват и няма да са в тежест на общинската хазна и велинградчани. Г-жа Цветанова подчерта, че в момента няма европейска програма, която да отпуска средства за асфалтиране и общината сама трябва да осигури ресурс. Вариант е исканият кредит, защото с добра инфраструктура, пречиствателна станция и канализация ще привличаме повече туристи и ще си гарантираме повече приходи.
В началото на обсъждането Ф. Беев поиска главният финансист Христо Савов да каже какво е финансовото състояние на общината. Кметът Лебанов отбеляза, че преди да дойде на обсъждането, г-н Беев е имал възможност да се изкъпе в частната си Кална баня - нещо, което не могат да направят съгражданите му, защото банята стои затворена. След това му напомни, че е поел общината с 860 000 лева задължения и че в условията на криза състоянието на всички общини в България е тревожно. Точно затова общината иска да инвестира и да привлича туристи, за да задвижи икономиката на града.
Христо Савов не даде конкретни цифри, а каза, че дефицитът не е толкова голям и субсидиите идват ритмично. Той прогнозира, че след решението на правителството за 20% намаляване на разходите, общините ги чакат тежки дни. В момента ресурс има само в банките, а без участие по проекти нищо не можем да направим и това налага тегленето на кредит. Финансистът подчерта, че при процедурата за поемане на общински дълг обезпечението не е с общинско имущество, а със собствени приходи на общината. Това даде повод на Ф. Беев да заяви, че собствените приходи ще дойдат от увеличение на местните данъци и такси. Нито един данък не е вдигнат, откакто аз съм кмет, опонира Иван Лебанов. Ще затягаме колани, за да погасяваме дългове, каза Хр. Савов.
Много въпроси имаше и заместник-председателят на Общинския съвет Александър Гагов. Той се появи на обсъждането по къс панталон, сякаш напук на гласувания и от него самия на последната сесия Етичен кодекс, който определя изисквания към облеклото на градските старейшини. Откъде общината ще има приходи за погасяване на големите лихви по кредита, не рискува ли да остави дължове на следващото управление, защо бе започнат ремонт на Търговската улица без осигурени средства и проект, попита Ал. Гагов, според когото трябва да се изчакат по-добри времена за теглене на заем. Защо г-н Гагов пречи да влизат пари във Велинград, попита Мария Цанова и напомни, че в Каменица пият боза, а перални и мивки са задръстени с пясък от мръсната вода. В. Цветанова обясни защо кредит е нужен сега: стойността на проектите е в пъти повече от общинския бюджет и ако искаме те да се изпълняват, просто няма друг начин. Но теглейки кредит, общината ще преразгледа всички възможности да увеличение на приходите, включително преразглеждане на договори за наем, за което призова Ал. Гагов. Стартът на процедурата трябва да е сега, икономиката тръгва на горе, дори леко сме закъснели със заема, каза съветникът Венко Бозев.
Фидел Беев заяви, че “кучето е заровено” в договора, сключен преди години между общинската “ВКТВ” и частната “Евроводкомерс”. Това е най-голямата кражба в общината, защото всяка година щетата е 600 000 лева, което прави 6 милиона за 10 години, подчерта бизнесменът и посочи, че “ЕВКК” сега работи на Търговската улица без да са спазени процедурите. Той прогнозира, че заемът ще зароби общината, а следващият кмет и Общински съвет ще са на колене и ще са принудени да вдигнат всички такси.
Кметът Иван Лебанов отговори, че Фидел Беев е най-яркият пример на корупция във Велинград и че схеми е имало по негово и по друго време, докато сега общината работи и прави нещо за гражданите. Бившият депутат е известен с положителните резултати за Велинград, сведени до нула, допълни г-н Лебанов. Той бе категоричен, че не е вярно, че кредитът ще зароби общината, защото няма да се изразходват всичките 5 милиона лева, а част от тях ще бъдат възстановени по проекти. “Вече сте настроени за избори, има време - пак ще се срещнем”, обърна се кметът към Гагов и Беев.
Съветникът Тома Пачалов призова към позитивност и търсене на начини за излизане от кризата. От позицията на активен гражданин Христо Семерджиев припомни, че беднотията е винаги в криза, но след парите главната фигура трябва да е човекът. Ще имаме красива главна улица, ще идват повече туристи, но не трябва и ние да чакаме само на общината, а да направим нещо за нея, каза г-н Семерджиев.
Последен притеснения относно това как общината ще обслужва дълга изрази съветникът Владимир Коцев. Отговорът на Христо Савов беше, че средствата в бюджета ще бъдат преразгледани и където може, ще се правят икономии.
С това общественото обсъждане приключи, но процедурата продължава. След месец по темата ще дебатира и гласува Общинският съвет.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай