Велинград - online - Николай Гяуров отново в Софийската опера 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Николай Гяуров отново в Софийската опера
Публикувано 2010-05-18 08:53:34 от темпо

На 13 май в присъствието на много ценители на оперното изкуство, приятели, велинградчани и столични журналисти кметът на община Велинград Иван Лебанов откри в Националната опера изложбата на нашия Исторически музей “Николай Гяуров - великият бас”.

Поканата за гостуването на изложбата е на проф. Пламен Карталов, директор на операта с предполагаема дата на откриването 24 май - денят на българската и славянска писменост и култура. Но по стечение на обстоятелствата, както отбеляза директорката на музея Снежана Велева, първата изложба за Николай Гяуров в Народната опера се откри на любимото за него 13-то число. Тайната е разкрита от Николай Гяуров пред неговия учител и приятел Ангел Герин: “Докато всички хора, които играят на хазартни игри, а и не само те, се плашат от числото 13, аз съм с убеждение, че за мен това число е истинско щастие. Представи си какво съвпадение, сякаш някаква съдба ми поднася щастливите моменти все на 13 число от месеците. На 13 септември съм роден, на 13 ме приеха в Консерваторията в София, на 13 ме приеха в Ленинград (Санкт Петербург), на 13 се преместих в Москва, на 13 през 1957 спечелих конкурса във Варшава, на 13 получих Голямата награда на Париж, на 13 постъпих в нашата опера и на 13 получих телеграма-предложение от Миланската “Ла Скала” за сключване на договор... И аз си мисля,че 13-това е моята щастлива съдба.”
Сред интересните експонати на изложбата са: орден “Стара планина” I степен, сребърен медал на мира на ООН, връчен му през 1979 г. от тогавашния генерален секретар Курт Валдхайм, двата медала и диплом от Варшава, Гран При 1970 г., сребърната монета, изсечена в Залцбург с лика на Гяуров, свидетелството за завършено първо отделение с “Отличен 7”, дипломата от Московската консерватория и още много награди, лични вещи и снимков материал.
С думите “Днес Николай Гяуров е отново в Софийската опера, като спомен, като глас, като образите, които го надживяват...” директорът на Историческия музей Снежана Велева обяви, че изложбата ще бъде в операта до 2 юни, когато се навършват 6 години от смъртта на световноизвестния бас.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола