Велинград - online - Читалищните дейци в Чепино преизбраха Георги Василев 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Читалищните дейци в Чепино преизбраха Георги Василев
Публикувано 2010-05-18 08:55:29 от темпо

В присъствието на 78 членове на 11 май читалището в кв. Чепино проведе своето отчетно-изборно събрание за периода от 2007 до 2010 г. Признавайки, че му е по-лесно да изпее песен, отколкото да чете доклад, председателят Георги Василев-Джото първо честити на всички празника на братята Кирил и Методий, които са патрони на читалището.

9-членното читалищно настоятелство е провело 20 заседания, като щатовете са сведени до минимума от 6 бройки. Ансамбъл “Чепино” е изнесъл 34 концерта, от които 4 са били през чужденци, а мъжката група и женският хор са имали и самостоятелни изяви. Тревожно е състоянието на детския ансамбъл “Чепинче”, тъй като ръководителката на хора е напуснала и в момента репетира само танцовият състав. 6 май се утвърди като ден на Чепино, отчете Георги Василев, припомняйки българската традиция празникът на населеното място да съвпада с този на местния църковен храм. Читалището стана място за премиера на последните книги на покойния Иван Коев и на Петър Полежански, както и за изложба икони на Атанас Фурнаджиев. Амбициозни цели си е поставила читалищната библиотека, която бе включена в проекта “Глобални библиотеки” и ще се превърне в единственото място в Чепино за публичен достъп до интернет. Библиотеката ще се осъвременява, за да отговори на нуждите на преминалите през периода 11 000 читатели. По отношение на материалната база г-н Василев подчерта, че след дългото ходене по мъките сградата и парцелът вече са собственост на читалището, за което благодари и на община Велинград. Направен е ремонт на покрива, сменена е дограмата на библиотеката и част от залата, закупено е облекло и 4 тамбури за ансамбъла. Специална благодарност бе отправена към д-р Александър Попов, който е дарил лични средства за осигуряване на два микрофона за озвучаване на концертите.
От името на проверителната комисия Ганка Кандева направи финансовата рекапитулация за периода: 131 000 лева приходи, 118 000 лева разходи и 13 140 лева остатък.
От изказванията направи впечатление препоръката на Иван Пещерски новото ръководство да подобри организирането и разгласата на концертите (като пример бяха посочени обидно малкото хора на концерта на 6 май), бързо да се намерят ръководители на детския състав и да се реши дългогодишния проблем с отоплението на залата. Последното не може да случи без помощта на общината, отговори Г. Василев, като същевременно благодари за стоицизма, който проявяват самодейците по време на репетициите в студените дни. Димитър Аршинков пожела активизиране на връзките между читалището и просветните институции в квартала.
Важна точка от дневния ред бе предстоящата пререгистрация по новия закон за читалищата. Едно от изискванията е за промяна на името, като в него задължително се включва годината на създаването. Всички читалищни дейци бяха единодушни, че няма да сменят името и то остава ОНЧ “Св. св. Кирил и Методий 1905”.
Гласуван бе проекто-бюджета за 2010 г., като приходите са 60 235 лева, включващи 38 000 лева субсидия от общината. Секретарят Димитър Кантарев изрази основателни опасения какво ще се случи, ако субсидията бъде актуализирана, тоест намалена в условията на криза.
Новото ръководство бе избрано с явно гласуване и по правилото, че когато играта върви добре, треньорът не се сменя, както каза Д. Аршинков. Георги Василев бе единственият номиниран за председателския пост и бе единодушно подкрепен за нов мандат. В настоятелството влизат още Атанас Фурнаджиев, Димитър Аршинков, Назабравка Янакиева, Мария Чорбаджиева, Йордан Кишев и Аделина Пещерска, а в проверителната комисия Ганка Кандева, Иванка Ушева и Георги Белев.
Членският внос за 2010 г. бе определен на 1 лев за пенсионери и 2 лева за работещи. Следващата важна дата за читалището е 28 май, когато ще бъдат чествани 105 години от неговото основаване.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води