Велинград - online - “Таборът отива към небето” - шареният живот на циганите 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

“Таборът отива към небето” - шареният живот на циганите
Публикувано 2010-05-25 07:55:23 от темпо

С цигански песни в изпълнение на момичетата от “Лулуди” при ОУ “Христо Ботев” Ракитово с художествен ръководител Никола Янев-Чоли на 18 май бе осъществена поредната оригинална идея на Историческия музей във Веливнград. Директор “Образование и култура” в общината Недялка Стефанова откри изложбата на Регионален исторически музей - Варна “Таборът отива към небето”. Тя е разположена в зала 5 на музея и ще остане до 18 юни. Изложбата бе представена от нейния автор Тинка Бозова, която почерпи присъстващите (залата се оказа малка) с циганска питка.

Доказано е по безспорен начин, че циганите са дошли от Индия, откъдето през V век от н.е. е започнало тяхното разселване по целия свят. В кръвта на циганите е да пътуват и до днес те продължават да го правят и затова са във всяка държава.През 1957 г. у нас излиза закон, според който циганите вече нямат катуни, а започват да водят оседнал начин на живот. Според Тинка Бозова изложбата “Таборът отива към небето” предизвиква голям интерес, защото поднася атрактивно историята на циганите. Сред експонатите са каруцата с чергило, палатка от козяк, колекция ножове, дървени лъжици, вретена и други изделия от дърво, дело на циганите копанари, облекло на циганка-християнка и на циганка-мюсюлманка с допълнението, че за циганката най-важното е да е гиздава, а дрехата й да е шарена. Изложбата на РИМ Варна показва шарения цигански живот с цялата му пъстрота и история и ни доказва, че въпреки различията, всички хора си приличаме.
Недялка Стефанова поздрави музейните работници с Деня на музеите и подари на Историческия музей от името на Общинска администрация телевизор. По думите на директора на музея Снежана Велева това ще даде възможност гостите на музея да гледат филми за Николай Гяуров, за археологическото и историческото ни минало.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води