Велинград - online - Всеки полицай - Шерлок Холмс 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Всеки полицай - Шерлок Холмс
Публикувано 2010-05-25 08:25:22 от темпо

Почивната станция на МВР във Велинград през изтеклата седмица бе домакин на два обучителни семинара с участието на заместник-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков. Те са част от серията семинари за всички 28 областни дирекции на полицията, които се организират със съдействието на немската фондация “Ханс Зайдел”.

На 18 и 19 май тук се събраха директорите на областните дирекции на МВР в Пазарджик - Стоян Стоянов, Пловдив - Тодор Чонов и Стара Загора - Алекси Алексиев. Присъстваха също представители от трите нива на Прокуратурата - районна, окръжна и апелативна, главни и старши разследващи полицаи, “Гранична полиция”. В семинара заедно със зам.-министър Вучков участваха Георги Апостолов - директор “Досъдебно производство” в МВР, районният прокурор на София Налбантов и заместник-апелативният прокурор Попова.
Тази седмица, на 28 май, влизат в сила промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Г-н Вучков подчерта, че най-големи дискусии е имало около въвеждането на резервния защитник и анонимния свидетел, но за МВР особено важна част от реформата е, че от 28 май в разследването ще могат да учстват не само разследващи полицаи (бившите дознатели). Само през 2009 г. МВР е работило по 213 000 досъдебни производства - цифрата е показателна за огромната натовареност на разследващите полицаи. Досега законът и НПК забраняваха на оперативните полицейски служители да извършват дори елементарни следствени действия като това да разпитат свидетел на местопрестъплението. Обикновеният полицай имаше право само да охранява и да чака идването на разследващия. Така от една страна натоварването и текучеството сред дознателите е много голямо, а от друга страна оперативният състав се дезиинтересира от разследването. Аргументите бяха чути от всички политически сили и тази промяната в НПК бе единодушно подкрепена в парламента.
Целта на семинарите е да бъде обучен по-голям кръг от полицейски служители, като това ще става поетапно. Предизвикателствата са много - важно е как полицейските началници по места ще окомплектоват групите за разследване, важно е обучението за съставяне на протоколи, важна е стиковката с Прокуратурата.
Това е най-съдържателната реформа в МВР, защото ще укрепим капацитета на разследването не чрез увеличение на щата, а чрез обучение, смята зам.-министър В. Вучков. Мнението му споделя и Г. Апостолов, който каза, че една работа се учи не с гледане и промяната е насочена именно към това в практиката да се придобиват умения.
Де факто промяната е връщане към съществуващата до 2006 г. система, когато всички служители на МВР можеха да разследват по НПК, но за 4 г. традицията бе прекъсната. Очаква се в началото да има преходен период, но според зам.-министъра в малките региони и проблемите ще са по-малки, защото тук щатовете за дознатели са запълнени и няма голямо текучество. Обикновените полицаи няма да получават финансови бонуси за провеждане на разследване - това е част от работата им в цяла Европа.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води