Велинград - online - Читалището в Чепино отброи 105 години 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Читалището в Чепино отброи 105 години
Публикувано 2010-06-01 08:24:33 от темпо

На 26 май ОНЧ “Св.Св. Кирил и Методий” в Чепино отбеляза тържествено своя 105-годишен юбилей с песен и танц в изпълнение на всички състави на фолклорния ансамбъл “Чепино”.
Още незаглъхнали гърмежите от Илинденско-Преображенското въстание, и в Чепино родолюбиви българи, радетели за културен възход и запазване на българската национална идентичност начело с Филип Главеев, създават през далечната 1905 г. Народно читалище “Искра”.

Документите на Окръжния държавен архив са запазили имената на “запалилите искрата, която се превърна в буен огън, който гори и до днес и вече 105 години ОНЧ “Св. Св. Кирил и Методий” е огнище на култура и духовност”, както отбеляза в словото си председателят на настоятелството на читалището Георги Василев. Заедно с името на Филип Главеев в архивите четем имената и на Моисей Праматаров, Миладин Досев, Александър Лачев, Иван Ищев-Даскала, Георги Наков, Филип Данаилов, Илия Главеев, Коста Костичков, Никола Симеонов, Давид Асьов...
Името “Искра” читалището в Чепино носи до Първата световна войва, когато чепинци са повикани да бранят по бойните полета отечеството. След края на войната и посъвзели се от Ньойския договор и Втората национална катастрофа, през 1925 г. читалището възкръсва, но вече с името на светите братя Кирил и Методий.
Читалищните дейци и чепинци, изпълнили залата на читалището бяха, поздравени от зам.-кмета на общината Георги Янчев с думите: “Искрата, запалена преди 105 г., вече е огън, който гори и ще гори, защото ви има вас”. Георги Янчев прочете и поздравителен адрес от името на кмета Иван Лебанов. Юбилярите получиха цветя от името на Общинския съвет и от Историческия музей, поднесени от Снежана Велева и от ОНЧ “Васил Левски”.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води