Велинград - online - Поглед към бъдещето на състава 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Поглед към бъдещето на състава
Публикувано 2010-06-01 09:30:58 от темпо

Безспорно е, че 45 години не стигат, когато се отнася до Представителният духов оркестър с мажоретен състав “Д. Мечев”. Всеки, който пази спомен за миналото, неизбежно си задава и въпросите как ще се развива съставът, какво е неговото бъдеще. Попитахме хората, от които пряко зависи утрешният ден на оркестъра: председателя на ОНЧ “Отец Паисий 1893” Цветан Котев, диригента Димитър Лазаров и ръководителката на мажоретния състав Биляна Масларова:


Цветан Котев: Главната наша задача по отношение на оркестъра са кадрите и работата с подрастващите. Високи изисквания към преподавателския състав, високо качество - това е постигнато, но има какво още да се желае. Ще се увеличи репетиционното време и непрекъснато ще се създават по-добри и привлекателни условия за работа. Задъжително е постепенното закупуване на нови инструменти. Решихме проблема с униформите на оркестъра, сега трябва да обновим униформите и на мажоретния състав. Ще заложим на комбинация между добрия стар и добрия нов репертоар. Досега винаги читалищното ръководство е намирало подход към ръководството на Община Велинград, нашата дейност е неразделно свързана и се надяваме на бъдещо разбиране и взаимодействие с общината, за да продължи този оркестър да е емблема на Велинград.

Димитър Лазаров: Не мога да не отбележа кризата, която преживя оркестърът през 2009 г., когато 14 музиканти отидоха да учат в средни и висши училища в по-големи градове и това рязко намали числеността. Аз съм диригент вече четвърта година и статистиката показва, че имахме попълнение от 9 човека, което е малък процент. Благодарение на усилията на ръководството на читалището тази есен направихме много добра кампания по училищата и около 30 нови деца започнаха обучение. След 2-3 години ще очакваме да берем плодовете от техния труд, защото обучението на духов инструмент е много продължителен процес, трябва “мундщукът да се срастне с устните”. Школата не е функционирала правилно през последните години, но в тези времена това, което сме запазили, е много - в страната няма друг духов оркестър с такава музикална школа и сега тя се възражда. По отношение на репертоара за 3 години имаме 20 пиеси, жанрово разнообразни. На юбилейния концерт за първи път във Велинград ще прозвучи ръченицата от рапсодията “Танцът на жетварките” от Дико Илиев в съвременен вариант, оркестрация на Иван Денов. Подготвяме и съвременна пиеса на Христофор Раданов, като соло саксофон ще изпълни Антони Гетов. Ще продължим да наблягаме на жанрова музика, няма да се отказваме от произведения на български композитори. Ние сме длъжни да продължим делото, започнато преди 45 години и, дай Боже, да честваме още много юбилеи. Длъжни сме оркестърът да остане и да се развива!

Биляна Масларова: След загубата на нашия обичан диригент Димитър Мечев, в продължение на около 2 год., съставът преживя болка и трудни моменти. Но сега, с приема на нови деца, виждам как започва все повече да се завръща силата на състава. Аз и диригентът Д. Лазаров искаме и правим всичко възможно оркестърът и мажоретките да запазят славата си като едни от най-добрите в България, въпреки трудностите да запазим делото на нашия патрон, чието име носим. С диригента работим много добре, имаме общи разбирания как да изглеждат съставът и програмата. Благодаря на родителите, защото съставът съществува с тяхната помощ и съпричастност. Очакваме огромна помощ от читалището, от общината и от цялата общественост на Велинград с разбиране и подкрепа. Толкова много обичам този състав, 18 години живея с него. Когато започвах, Д. Мечев ми каза “Трябва да се омъжиш за състава” и аз го направих. Зная, че всичко, което трябва да се направи за бъдещето на оркестъра и мажоретките, ще го направим!

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води