Велинград - online - 20 хотела изобщо не плащат туристическа такса 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Обектив: 20 хотела изобщо не плащат туристическа такса
Публикувано 2010-06-08 09:06:53 от темпо

За първите 4 месеца на 2010 г. в общината са внесени 51 411 лева от туристическа такса - с 14 000 лева по-малко в сравнение със същия период на миналата година и с 11 000 лева по-малко от 2008 г. 20 от регистрираните 46 хотели, къщи за гости и квартири не са платили нито лев на общинската хазна.

Справката за туристическата такса бе представена от зам.-кмета Дияна Кехайова пред Консултативния съвет по туризъм на 2 юни. Отчетено бе влиянието на кризата, но като причина за спада от 27% бе посочена и събираемостта. Общинският съветник Борис Голомехов попита какво е предприела общината спрямо хотели, които не са платили и една стотинка - има такива, които не са внесли никаква туристическа такса нито през 2008, нито през 2009 и 2010 г. Той настоя за по-сериозен контрол и повече разяснителна дейност.
Златко Златанов, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, отиде по-далече с предложението служители на общината да ходят по хотелите и на място да инкасират парите - така събираемостта щяла да се вдигне с 50%. Той изрази сериозни притеснения за крайно негативните мнения на туристи за Велинград, споделени в интернет-форумите и поиска бързи мерки по отношение на инфраструктурата, осветлението, атракциите.
Ангел Манолов от хотел “Олимп” подчерта, че в криза важен въпрос е как общината да помогне на хотелите, а не само да иска - да се засили рекламата, да се оправи инфраструктурата.
Георги Чинков, председател на Комисията по туризъм в Общинския съвет, направи предложение на сесията през юни да се гласува нов размер на туристическата такса. Според него за частните квартири тя трябва да е 20 стотинки, защото не е справедливо да плащат 1 лева като хотелите.
Общината ще води по-широка разяснителна кампания, включително сред собствениците на квартири, ще отправи предупредителни писма и ще засили проверките, заяви Дияна Кехайова.
Консултативният съвет обсъди предложението общината да членува в сдружение с нестопанска цел, което ще подпомага дейността на летище Пловдив. Намеренията на летището са да стане база за нискотарифни превози, което ще увеличи потока на туристи от чужбина. Встъпителната вноска за членство в сдружението за Велинград е 23 000 лева, която общината не може да осигури и затова ще се търсят средства от бизнеса.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай