Велинград - online - По стъпките на априлци 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

По стъпките на априлци
Публикувано 2010-06-15 08:57:20 от темпо

Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва - Велинград с председател о.з. полк. Георги Даскалов е един от водещите в Пазарджишка област и страната. Организацията наброява 400 души и включва 5 дружества от града, от които водещо е “Шипка” с председател серж. Ангел Станчев. То има своите традиции и мероприятия, свързани с родолюбието и борбата за вяра, хляб и свобода.

Пет века родопчани устояват на поробителя, вплитат в приказните си халища планински цветя, съхраняват езика със звучната народна песен и се гордеят, че са потомци на Орфей. Стотици български синове са дали живота си за свободата. Ние, офицерите и сержантите от запаса, тачим техния подвиг и памет и организирахме автопоход “По стъпките на априлци” в Средна гора, където са огнищата на революционната борба Панагюрище и Копривщица - селища, които винаги ще напомнят за непоколебимостта и твърдостта на българина.
В автопохода се включиха 50 души. Старши лейтенант Тричков, роден в Панагюрище, подробно разказа за историята на града. Поднесохме цветя пред паметника мемориал и почетохме паметта на геройски загиналите за България. След това посетихме къщата-музей на Райна Княгиня. Въпреки че въстанието завършва с погром, то извисява националната ни гордост. Във въстанието подвизи извършват и жените, като дават храна, шият дрехи на борците, дават живота си за отечеството.
След това се отправихме към Копривщица, където се намира мостчето,, на което е гръмнала първата пушка на Априлското въстание през 1876 г. и известява на света за героизма на един народ, жадуващ свободата. В къщите на Георги Бенковски и Тодор Каблешков чухме интересни беседи от екскурзоводите и поетичния рецитал на Боряна Стаева. Възхитихме се на автентичната архитектура, на улиците и къщите в градчето. Автопоходът остави у нас незабравими спомени за саможертвата на априлци.
Боряна Стаева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води