Велинград - online - Памет за първите европейски заселници 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Памет за първите европейски заселници
Публикувано 2010-06-21 22:07:30 от темпо

От 14 юни в зала 1 на Историческия музей е подредена изложбата “Памет за първите европейски заселници”, която показва част от големия научен архив, съхранил проучванията на археолога-праисторик Петър Детев.
Изложбата е на Държавна агенция “Архиви” и Международна фондация за българско наследство “Проф. Петър Детев”.

Петър Детев (1900-1980) е ученик на доайена по българска праистория проф. Рафаил Попов. Участва за първи път в разкопки още като студент през далечната 1928 г. и посвещава на Пловдивския археологически музей 34 години плодотворна работа, а 52 години от живота си на научна дейност, търсейки упорито и целенасочено истината за праисторията на траките в басейна на река Марица.
Възможността, която ДНК изследванията дават за проследяване и изследване на човешкия геном доказват, че човешкият род е на не повече от 150 000 години. Изследванията доказаха също, че пътят на човека от Африка към Европа не е през Гибралтарския проток, а другите мостове, свързващи Африка с Азия, са Дарданелите и Босфора, който свързва Мала Азия с Балканите - те се оказват вратата на човека към Европа, а пътят е по долината на Марица.
Проф. Петер Детев получава международно признание още през 1957 г., когато световноизвестният археолог и изкуствовед Гордън В. Чайлд заявява, че “от проучванията на Детев, Миков и изследванията на антрополога Петър Боев се уверих, че Тракия е била забележителен център, от който започва зората на европейската цивилизация”, а могилната култура в Тракия е най-старата европейска култура.
Научното завещание на проф. Петър Детев описва и подрежда на археологическата карта 315 селища само в басейна на Марица. Негови най-големи открития са култовия обект от ранния неолит в местността “Долът на четиридесетте извора” край Асеновград, по който може да се проследи генезиса на духовността по нашите земи; Плоската могила в кв. Лаута в Пловдив и цялата изследователска дейност там, благодарение на която днес Пловдив е признат за най-стария град в Европа и е сред петте най-стари градове в света.
Знакови артефакти проф. Детев открива в селищната могила “Банята” край с. Капитан Димитриево, “Тепето” при с. Леново, “Плоската могила” при с. Злати трап, “Азмашката могила” при с. Хрищени, могилата “Разкопаница”. Това са и жалоните, маркиращи непрекъснатостта и културната приемственост на стотици поколения местно население още от началото на ранния неолит до края на желязната епоха.
Изложбата в Историческия музей дава интересна информация като например, че неизвестният откривател на колелото е живел по нашите земи още през 5-то хилядолетие преди Христа и този факт проф. Детев доказа с помощта на радиоактивния изотоп на въглерода С-14 още през 1969 г..
Изложбата “Памет за първите европейски заселници” на практика изпълнява завещанието-мечта на проф. Петър Детев: “Да бъдем част от паметта на земите ни!”.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола