Велинград - online - В Ракитово обучават пещерняци 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

В Ракитово обучават пещерняци
Публикувано 2010-07-05 21:07:21 от темпо

Ракитово има голям дял в развитието на пещерното дело в България. През далечната 1930 г. на 27 юли се провежда сбирка за учредяване на клона на първото българско пещерно дружество в село Ракитово. Във временния комитет са избрани Димитър Иванов - председател, Петър Терзиев - секретар-касиер и Борис Кафеджиев - член.Ракитовското дружество е второто в страната след това в София. Правоприемник на пещерното дружество от 40-те години на ХХ век сега е сдружение “Суткя”, което от 5 май 2009 г. е колективен член на Българското дружество по спелеология.

От 1 до 7 юли в Ракитово се провежда обучение за пещерняци под ръководството на Андрей Жалов - изпълнителен заместник-председател на Българското дружество по спелеология и лицензиран обучител на пещерняци и обучителят Константин Стоичков. През първите три дни деветимата участници се обучават на скалата под Бърдо за изграждане на маршрути за катерене и спускане. На четвъртия ден групата ще посети приказната пещера Лепеница, а петия ден ще прекара в демонстриране на наученето в пещерата Дупката, в която има условия за спускане и катерене.
На 6 юли в ритуалната зала на общината гражданите и гостите на Ракитово ще имат възможността да посетят изложба и презентация, посветени на 80 години пещерно дело в България. Очаква се да присъства Петър Берон, а следобед ще има практически занятия за обучаващите се, които на седмия ден ще се явят и на изпит.
Невена Павлова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай