Велинград - online - Просто Япония 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Просто Япония
Публикувано 2010-07-05 21:54:12 от темпо

Японците смятат, че простото е най-красиво, почитат несиметрията, обичат нечетните числа и подреждат 5 вместо 6 чаши в кутия, възприемат писмените знаци като философия, а обличането на кимоно и изработването на хвърчило като изкуство.

Япония е далече, но се опитва да покаже в България своята древна култура, изкуство, език. Във Велинград това се случи на 4 юли, когато в Художествената галерия станахме свидетели на “Японски изгрев над Велинград”. За първи път в рамките на Празниците на културата се проведе ден на Япония, открит от заместник-кмета Георги Янчев с думите, че макар и териториално раздалечени, нашите народи са близки по душевност. Г-н Янчев подари на г-жа Отаки картина с пейзаж на Клептуза. На прекрасен български език г-жа Ая Отаки, културно аташе на Япония в България, благодари за поканата да гостуват тук. “Мнозина смятат, че политиката и икономиката са най-важни, а аз съм убедена, че културните отношения са още по-ценни”, каза г-жа Отаки и разказа за JOCV - програма с участието на доброволци за популяризиране на японската култура. В България по тази програма в момента работят 7 доброволци в различни образователни институции в София, Велико Търново, Русе и Свищов. Те преподават японски език и правят достъпни традициите на родината си в изкуства като оригами, калиграфия, икебана и др. Това бе и задачата им във Велинград, с която се справиха с изключително усърдие, добросърдечност и много усмивки.
Г-жа Рейко Нишияма, преподавател във Великотърновския университет, преподавала 13 години японски език за чужденци в Хирошима, разказа историята на икебана. Японската система за подреждане на клонки се е родила преди около 500 години във връзка с религията - подредените по специфичен начин клони са знак за ориентир на боговете. Днес икебаната се ползва за украса, а г-жа Нишияма показа традиционни и модерни стилове и прикова вниманието на аудиторията с обясненията си за основите на това изкуство: цветя само от един сезон, простота, несиметрия, нечетен брой клони и цветя, различни големини и дължини, които създават движение.
Във “Време за кимоно” две от доброволките се върнаха в VIII-XII век, когато обичайно се носели по 12 кимоно едно върху друго, а императорското семейство - по 16. Днес дори в Япония кимоно се облича само по официален случай или на празник. Присъстващите се увериха колко майсторство, търпения и усет за красота изисква традиционната дреха, докато пред очите им японка облече велинградската ученичка Диана в кимоно.
В света на калиграфията (“пътя на писане”) ни въведе Томохиса Футаба. Историята и на това изкуство изобилства с легенди, като тази, че най-старите йероглифи са създадени по отпечатъци на птици и че най-старата буква на 3500 години е върху черупка на костенурка. За първи път собствена японска буква е изписана през IX век - тогава, когато се създава и старобългарската кирилица, направи паралел г-н Футаба.
Партньори на община Велинград в организацията на деня на японската култура бяха СОУ “Св. св. Кирил и Методий” и Агенцията за регионално развитие. Гостите посетиха японската градина в хотел “Акватоник” и изразиха възхищението си, езерото Клептуза и училището, с което контактите ще продължат, увери директорът Пламен Алеков.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай