Велинград - online - Ползата от социалните асистенти е голяма, чака се нов проект 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Ползата от социалните асистенти е голяма, чака се нов проект
Публикувано 2010-07-05 22:58:38 от темпо

Приключи проектът, по който в рамките на една година бяха обучени 25 социални асистенти, които се грижиха за общо 74 хора с увреждания и самотно живеещи от Велинград, Драгиново и Сърница. Проектът бе изпълнен в партньорство от Община Велинград и Националния център за социална рехабилитация (НЦСР). Финансирането от 119 981 лева бе осигурено от Европейския съюз.

На 29 юни на пресконференция бяха отчетени резултатите. Кметът Иван Лебанов изрази задоволство от ползотворната работа, защото във Велинград има много нуждаещи се от подобна услуга и е добре броят на социалните асистенти да се удвои. И кметът, и заместник-кметът с ресор социални дейности Дияна Кехайова специално благодариха на НЦСР и на дирекция “Социално подпомагане”. Г-жа Кехайова изтъкна, че съвместно с НЦСР общината работи по три успешни проекта - дневния център за възрастни хора с увреждания, защитеното жилище “Велина” и настоящия проект, който е особено важен от човешка гледна точка - да се подберат и обучат хора, чиято задача е не само помощ за хигиенизиране и административни услуги, а най-вече за общуване, търпение и човешко разбиране.
Марияна Велева, изпълнителен директор на НЦСР, обърна внимание на двустранната полза от проекта: обучени са 25 души, които вече са преквалифицирани и могат да работят като социални асистенти, а в същото време са подкрепени и получили грижа над 70 човека с увреждания и то в тяхната семейна среда, което е модерната социална политика.
С приключването на проекта обаче финансирането спира и тези хора отново остават без социални асистенти. В отговор на въпрос на в. “Темпо” г-жа Кехайова ги призова да проявят търпение, защото общината се надява, че ще спечели финансиране за следваща, трета фаза от проекта. Тя може да започне най-рано през есента на тази година. Дотогава нуждаещите се могат да наемат на свои разноски социални асистенти, обучени по проекта, като таксите са по-ниски от тези на болногледачите от свободния трудов пазар.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води