Велинград - online - Филм разкрива тайните на един тракийски цар 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Филм разкрива тайните на един тракийски цар
Публикувано 2010-07-13 08:21:36 от темпо

На 9 юли в рамките на Велинградските празници на културата в галерията бе прожектиран награденият с първа награда от Филмовия фестивал на културното наследство филм “Безсмъртният Севт - тайните на един тракийски цар”.
Председателят на Международната фондация за българско наследство “Проф. Петър Детев” Йордан Детев представи нейната дейност и обеща: “Ще се опитаме да пуснем корени тук”.
Филмът “Безсмъртният Севт - тайните на един тракийски цар” е продукция на Франция, Белгия и България. Режисьор е Златина Русева, живееща в Белгия.
Йордан Детев отбеляза, че във фестивала са участвали 60 филма и за радост се забелязва засилен интерес на българите в чужбина по посока България. Тъй като българи има навсякъде, то и българското духовно пространство се разширява все повече и завзема все нови и нови територии по света.
Тази година Академията за Родопите ще бъде във Велинград, защото Родопите са изключително важни за европейското културно наследство. Академията ще се опита да отговори на въпросите що е това минало, минерална вода, тракийско светилище...
Директор “Образование и култура” в общината Нели Стефанова благодари, че историята в нейния атрактивен вид става част от Велинградските празници на културата и връчи грамота на Йордан Детев.
Филмът “Безсмъртният Севт...” запозна зрителите със света на траките (името идва от името на нимфата Траки, която владеела силите на природата и с тях можела да лекува, убива и дава живот), които са обитавали земите от Егейско море до Украйна. Одриските царе, към който принадлежи Севт III, са първите владетели, които слагат образите си върху монетите и всъщност траките са първите в света, които създават герба като знак за държавност. Филмът разказва за Севтополис - градът на Севт, който е под водите на язовир Копринка. Показва открития за великите самотракийски богове, за 220-те надписи на тракийски език, открити на остров Самотраки, дава отговор на въпроса защо траките са отсекли главата на основателя на града Севт, доказва, че гробницата на Филип Македонски е наполовината на гробницата на Севт. От филма се научава и фактът, че Сократ е бил посветен в тракийските тайни учения и че не може да се лекува една част от тялото, а трябва да се лекува цялото. Международната фондация за българско наследство “Проф. Петър Детев” дари филма на Историческия музей в града.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България