Велинград - online - Велинград е първата спирка на “Праисторическия град на птиците” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Велинград е първата спирка на “Праисторическия град на птиците”
Публикувано 2010-07-13 08:34:50 от темпо

На 6 юли в Историческия музей зам.-кметът Георги Янчев откри изложбата “Праисторически град на птиците” на Регионален исторически музей Пазарджик.
С думите, че изложбата за първи път напуска Пазарджик, във Велингард е нейното първо представяне и оттук тръгва като пътуваща изложба, Стоилка Игнатова разказа за откритите истини, които са на 7000 години.

Изложбата е резултат на започналия през 2002 г. нов българо-гръцки научен проект “Западните части на Тракия през халколитната епоха - селищна могила Юнаците и неините околности”. Научни ръководители на проекта са д-р Явор Бояджиев, д-р Йоанис Асланис, Стоилка Терзийска-Игнатова и зам.-ръководител Величка Мацанова. Проектът е реализиран от Националния институт с музей-БАН, Община Пазарджик, РИМ, Института за гръцка и римска древност и Национална гръцка фондация за проучвания Атина.
Праисторическата могила при с. Юнаците е една от най-големите селищни могили в България. Тя е от ранния халколит (нач. на 5 хилядолетие преди Христа). Първите археологически разкопки започват през 1939 г. и са открити много експонати от бита, погребения в ембрионална поза, доказателства за вярванията в задгробния живот и богата археологическа документация.
Изложбата показва седящи фигурки на богинята-майка, фигурки на бременни жени, керамични култови предмети, фигурки на птици (над 130 вида) на над 7000 години...
Директорът на Историческия музей Снежана Велева сподели голямата болка на всички археолози за поругаването, ограбването и унищожаването на историята от иманярите. Откриването на изложбата съвпада и с началото на второто международно археологическо лято във Велинград. “Праисторически град на птиците” ще гостува на Историческия музей в нашия град до 6 септември.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай