Велинград - online - Връчиха за втори път наградата “М. Зяпков” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Връчиха за втори път наградата “М. Зяпков”
Публикувано 2010-07-13 09:00:26 от темпо

Едно дълго чакано културно събитие, което е празник за любителите на художественото слово в Ракитово, бе връчването на Националната литературна награда “Милош Зяпков” и наградите от съпътстващите конкурси, което се проведе на 5 юли в препълнения салон на читалище “Будилник”. Наградата е учредена през 2008 г. от Община Ракитово, Съюз на българските писатели, Сдружение на българските писатели, Сдружение на писателите - Пазарджик.

Гост на второто връчване на наградата беше зам.-областният управител Ваня Минкова. С вълнение присъствищите си припомниха живота на поета, учителя, общественика, артиста Милош Зяпков. Кметицата Емилия Еленкова припомни и думите на миналогодишния председател на жулито Никола Иванов: “С този конкурс Ракитово вече е на литературната карта на България”.
Това се потвърди и от участието в литературното четене на бележити имена на съвременната българска поезия: Екатерина Йосифова, Божана Апостолова, Белла Цонева, Николай Заяков, Соня Несторова, Дима Политова, Христина Димова, младите дарования Дена Попова, Жана Янкова, Дани Петакова, а произведенията на Живка Балтаджиева и Илко Масларов бяха прочетени от артиста Стефан Попов.
Прозвуча и песен по стихове на младия Милош Зяпков, изпълнена от състав към читалище “Св.св. Кирил и Методий” Велинград с ръководител Димитър Кантарев, което беше своеобразен начин да се отбележат кръглите годишнини в живота на М. Зяпков - 70 г. от рождението и 20 г. от смъртта му.
Журито в състав Никола Иванов - председател, Георги Бориков, Иван Цанев, Мария Мирова и Костадин Зяпков, след обемна работа по прегледа на 87 творби за Националната награда, 19 за конкурса за средношколци и 15 за автори от Пазарджишка област, обяви решението си.
В съпътстващия конкурс за средношколци от Пазарджишка област: за хумор - не се присъжда; за поезия - Гергана Попова от ЕТГ “Бертолт Брехт” за стихотворенията “Последни думи” и “Не затваряй очи”; за проза - Мария Шопова от същото училище за есето “На какъв език да ти кажа, че те обичам?”.
Тримата отличени в съпътстващия конкурс за автори от Пазарджишка област са: за хумор - Александър Йотов, който с цикъла епиграми и фейлетоните “Трансплантация. Орис” и “Кураж, Петров” за втора година грабна приза; за поезия бе отличена Елена Деянова от Пазарджик; за проза - Костадин Пампов от същия град за разказите “Пчелоядите”, “Заглавието на филма” и “Статуетката”. Авторите прочетоха наградените творби.
Голямата награда “Милош Зяпков” за най-добра книга, издадена през 2009 г., се присъди на писателя Деян Енев за “Градче на име Мендосима”, издателство “Сиела”. Той е роден преди 50 г. в София, завършил Английската гимназия и СУ “Кл. Охридски”, женен от 20 г., работил като бояджия, нощен санитар, учител, текстописец. Има издадени 6 сборника с разкази, лауреат на приза “Златен ланец”, превеждан в чужбина. В словото си Деян Енев сподели: “Творецът е съчетание от памет и въображение. Паметта е важна, за да ни припомня за такива люде като Милош Зяпков”. Носителят на наградата благодари на своята издателка и се преклони пред изпълнения братски дълг на Костадин Зяпков.
Костадин Зяпков - инициаторът на тези вдъхновяващи срещи с творци в памет на неговия брат, бе сравнен от поетесата Елена Деянова с една от птиците, които винаги летят по двойки и когато едната нарани своето крило, другата братски я подкрепя.
В края на вечерта г-жа Мария Мирова-Димова обяви, че авторите са дарили свои книги на библиотеката към читалище “Будилник” в Ракитово.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води