Велинград - online - 9 общини под строй учредиха регионално депо за отпадъци 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

9 общини под строй учредиха регионално депо за отпадъци
Публикувано 2010-07-13 09:15:59 от темпо

В присъствието на министъра на околната среда и водите Нона Караджова 9 общини от Пазарджишка област на 8 юли учредиха сдружение за изграждане на регионално депо за отпадъци. Това е първото такова сдружение в България, създадено по силата на промените в Закона за управление на отпадъците.

Ден преди това, на 7 юли, Общински съвет - Велинград проведе извънредна сесия, на която даде съгласие за участие на общината в регионалното сдружение. Велинград бе последната от 9-те общини, чийто парламент трябваше да гласува одобрение и заради това официални гости на сесията бяха заместник-областните управители Дафинка Семерджиева и Ваня Минкова. Г-жа Семерджиева припомни 10-годишната история на проекта по ИСПА, който предвиждаше създаване на такова депо, но бе забавен и област Пазарджик остана на последно място в страната по неговата (не)реализация. Сега областта иска първа да изпълни заръките на Закона за управление на отпадъците и това става чрез учредяване на сдружението. Според измененията в закона общините могат да получават финансиране за депа от републиканския бюджет и по оперативните програми, само ако участват в сдружение. Г-жа Семерджиева определи това като “малко рестриктивна мярка”, която обаче помага нещата да се случат. Ако община откаже участие, то тя трябва да заплати вреди и пропуснати ползи на останалите общини.
Кметът Иван Лебанов определи проблема като сериозен, защото община Велинград е най-отдалечената от бъдещото депо край Пазарджик и отпадъците от Сърница ще трябва да пътуват 100 километра. Това може да доведе до рязък скок на такса смет, което по време на криза и висока безработица ще се отрази зле на граждани и фирми. Кметът припомни, че австрийска фирма е проявила интерес за изграждане на завод за преработка на отпадъци и производство на ел. енергия във Велинград. Имаме идея и конкретно свършена работа за общо депо между Велинград и Ракитово, но явно политиката на държавата е друга и изисква създаване на регионално депо, каза кметът.
Съветници направиха питания каква част от транспорта на отпадъците до регионалното депо ще се дотира и дали цената ще бъде еднаква за всички, независимо от разстоянията. Г-жа Семерджиева отговори, че засега няма точен регламент за разходите за транспорт и се очаква повече яснота след направата на социално-икономически анализ на дейността. Изграждането на регионално депо не изключва възможността Велинград и Ракитово самостоятелно да решават проблема с отпадъците, както и да се строи завод, но това ще може да стане най-рано след 2013 г., каза зам.-областният управител.
Всички присъстващи 20 съветници гласуваха “за” включването на община Велинград в регионалното сдружение и на 8 юли кметът Лебанов участва в неговото учредяване в Пазарджик. Пред кметовете на 9-те общини (Батак, Белово, Брацигово, Велинград, Лесичово, Пазарджик, Пещера, Ракитово и Септември) министър Нона Караджова е обяснила, че това е временно решение в средносорчен план, но е вариант за привличане на европейски средства. Тя е посъветвала общините да започват да готвят следващи проекти за депа за отпадъци, тъй като след 2013 г. ще могат да търсят самостоятелни решения по проблема.
Новото регионално сдружение ще е със седалище в община Пазарджик, която е собственик на терена за депо, и ще се оглавява от кмета на областния център Тодор Попов. Сдружението не формира и не разпределя печалба и не придобива собственост.
До реалното създаване на депото има да се извървят още 35 стъпки по подготовка на проектното предложение. Тепърва предстоят тежките процедури по ОВОС, обществени обсъждания и решения на експертни съвети. В готов вид проектът трябва да се внесе до средата на 2011 г.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай