Велинград - online - 4 дни на Джон Лоутън във Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

4 дни на Джон Лоутън във Велинград
Публикувано 2010-07-13 09:27:33 от темпо

Присъствието на вокалиста на “Юрая Хийп” Джон Лоутън във Велинград бе тема номер едно не само сред рок-феновете, но за всеки, чул някога и харесал вечната “Джулай морнинг”. Както в. “Темпо” съобщи преди седмица, певецът и екип на телевизия СКАТ снимат филм от поредицата “Джон Лоутън представя...”, като този ще представят Велинград и общината. Програмата им бе наситена и интересна. Ето какво научихме от участници и очевидци на многото срещи на Джон Лоутън през четирите дни, прекарани във Велинград:
Ден първи: 3 юли, неделя

След като е пристигнал във Велинград късно вечерта на 2 юли, екипът начело с Джон Лоутън първо се отправя към хотел “Двореца”. Тук д-р Таня Беличенова пленява госта не само с перфектен английски, но и със сладкодумен разказ за базата, СПА процедурите и минералните води, прославящи Велинград като СПА столица на България и Балканите.
Маршрутът продължава до Сярна баня, която е заснета отвън. Г-н Лоутън отказва да снима уникалния извор “Власа”, който в занемарения си вид наистина не е за показване. Вместо това снимат чешмата с топла вода зад Сярна баня, където възрастен каменчани му показва как съкварталците му варят яйца - Джон Лоутън е силно впечатлен, а свареното на горещата вода яйце е изядено. Разходката из баните продължава в старата Женска баня (сега “Рим”), където са направени вътрешни снимки, а вокалистът изпробва акустиката и пее вътре в банята. За екипа темата за водата продължава и вечерта, когато на Клептуза е открита изложбата “Картини и вода” на Рени Бакърджиева.
Ден втори: 4 юли, понеделник
Този ден е посветен на историята и логично започва от крепостта “Цепина”, където водач е етнологът от Исотрически музей - Велинград Георги Куманов (фен на “Юрая Хийп” от детска възраст, който с вълнение споделя, че и в най-смелите си мечти не си е представял, че съдбата ще му отреди шанс да заведе Джон Лоутън на “Цепина”). Следващата спирка е в килимарския цех в Костандово: Нино Парапулов и дъщеря му Надя показват целия цикъл по създаването на уникалните килими. Няма да е изненада, ако догодина Джон Лоутън и съпругата му отново дойдат и си тръгнат с един от придобилите световна известност български килими.
Във Велинград следва среща с отец Антон от най-старата местна църква “Света Троица”. Отецът пристига с мотор “БМВ” - изкушение, на което Джон Лоутън не устоява и възсяда “звяра”. В църквата отец Антон разказва нейната забележителна история, част от която е летописът на поп Методи Драгинов. Г-н Лоутън проявява определен интерес към живота и делото на Владо Черноземски, чиято паметна плоча в кв. Каменица също е заснета.
В Историческия музей е демонстрирана уникалната местна техника за изписване на великденски яйца с восък. След това снимките се пренасят на Базара на занаятите в центъра на Велинград, откъдето Джон Лоутън си тръгва отрупан с подаръци от участващите занаятчии.
Ден трети: 6 юли, вторник
От гара Костандово до гара Аврамово - това е денят на теснолинейката, като в локомотива с машиниста лично се вози и снима Джон Лоутън (с предварително разрешение от БДЖ). На най-високата жп-гара на Балканския полуостров всички са доволни от заснетия материал, разкриващ неповторимата красота на Родопа. В телевизионния екип участва и нашата съгражданка Теодора Салагьорова.
На центъра на Юндола нарамилият куфар Джон Лоутън е посрещнат от кмета Иван Лебанов, който му показва своето ски-училище. Срещата между музиканта и градоначалника продължава в кметския кабинет в община Велинград, където Джон Лоутън получава като подарък картина с пейзаж от нашия град. Отново много снимки: до Джон Лоутън застават заместник-кметове и общински служители, а касиерът на общината Александър Мандилов взима автограф върху оригинален албум на “Юрая Хийп” от 1978 година със солист Джон Лоутън - факт, който предизвиква изумление и видимо удоволствие у певеца.
От паметника на Николай Гяуров през параклиса “Св. Животворен Източник” екипът стига до Централния минерален плаж на Велинград и до историята на неговото създаване от кмета Йосиф Шнитер. Посещават общинския Информационен център за малък и среден бизнес, за който подробности научават от своя гид през всичките тези дни Тони Белухова. На финала - панорамен поглед към Велинград от пътя за Начовото.
Ден четвърти: 7 юли, сряда
Посоката е Побит камък и природния феномен Жабата. В Сърница кметът М. Карамолла организира пътешествие до връх Чаерджик с трактор с платформа - това е начинът да се види най-красивата гледка към язовир Доспат, а Джон Лоутън е впечатлен и от чешмите с по 9 чучура около пътя. Още едно ново за него изживяне е да бере зуници с група жени край Селище. Вечерта на площада във Велинград идва ред за срещата му с местния фолклор. За да чуят нашата музика и зрителите на бъдещия филм, Георги Куманов е предоставил дискове с автентична музика от Драгиново, Сърница и Чепино.
След толкова вълнения около идването на Джон Лоутън във Велинград, сега ще очакваме филма, за да се видим през неговия поглед. А с още по-голямо вълнение ще чакаме дали и кога ще се сбъдне мечтата Джон Лоутън да пее във Велинград.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България