Велинград - online - “Св. Илия” търси дарители за народното дело 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

“Св. Илия” търси дарители за народното дело
Публикувано 2010-07-26 22:26:57 от Темпо

За десети пореден път на 20 юли над Клептуза се събра множество хора. Своеобразният юбилей ознаменува 10-годишните усилия на чепинчани, които през 2000 г. започнаха трудната работа по изграждане на параклиса “Свети пророк Илия”. Тогава бе възстановена традиция, съществувала в Чепино преди 9 септември 1944 г. Мястото не бе избрано случайно - археологически разкопки доказаха, че в периода IV - II век преди Христа тук е имало тракийско светилище.
От самото си начало и до днес съграждането на параклиса в близост до старото светилище е истинско народно дело. То се крепи на труда, ентусиазма и вярата на десетки хора от квартала, от туристическото дружество и миряни от църквата “Свети Георги”.
И тази година, за да стегнат курбана, жени и мъже донесоха тежките казани и всички продукти на ръце. Само за пренасянето на водата се намери превоз с кон. Но за хората, съградили параклиса от нулата със собствените си ръце, тези трудности са познати и преодолими. Даренията за курбана бяха по-малко от обичайното - знак за кризисното време, което притиска всички. Но адетът за здраве и благоденствие бе спазен, а се намериха и дарители като Илия Линчев, който всяка година дава хлебчета за курбана.
Специално за празника параклисът посрещаше хората с развети български знамена, а пред входа му бе и новото църковно знаме - хоругва, изрисувана от художника Заварин Веселинов с лика на Свети пророк Илия и сцена от Второто пришествие. Това е и първата хоругва на параклис в Чепинския край, а от догодина може би тя ще води шествието от църквата в Чепино до параклиса.
В сравнение с 2009 г. изографисването на параклиса е напреднало, но продължават да се набират средства за иконите. “Става бавно, хората оставят по лев-два, няма крупни дарители”, споделя Заварин Веселинов. Негови икони има в повечето от параклисите в Чепинското корито: “Свети Живоприемен източник” до Лятното кино, “Света Богородица” на Кара тепе, “Свети Илия” на Елин връх. Самият той оценява, че най-много труд е хвърлил за изографисването на параклиса “Свети пророк Илия” над Клептуза: “Тук е по-мило, защото идват обикновени хора, болни, понякога и слепи. Дават колкото могат, но всичко е от народа. Така е почнало, така е и така ще продължи”.
В момента се събират средства за иконите “Кръщение Господне”, “Цветница - Влизане в Йерусалим”, “Бог Отец”, “Дева Мария”. Цената на всяка от тях, която включва и закупуване на боите и материалите, е 600 лева. За “Планините над Йерусалим” са нужни 500 лева, а за замислените големи икони с много образи - по 1200-1500 лева. Една такава икона ще посреща изкачващите се към параклиса хора, за да показва, че това е Божи храм.
Посочваме цените на иконите с надеждата, че ще се намерят люде, които имат на сърце и биха дарили средства. На самия 20 юли също се събираха дарения, но сумите са малки. Името на дарителя според неговото желание се изписва върху иконата. Досега само един дарител не е пожелал името му да бъде поставено, уточнява художникът. Всеки, който желае да направи дарение, може да го направи на място в параклиса или в църквата “Свети Георги”, кв. Чепино.
Параклисът “Св. пророк Илия” над Чепино наистина е уникален, защото е плод изцяло и само на народната воля. Зад изграждането му не стои нито една официална институция, която би осигурила материална подкрепа. Въпреки това сградата бе изградена, постави се дограма, параклисът бе поруган от хулигани и отново почистен и боядисан, изрисува се олтарът и първите икони. Нещата се случват и ще продължат да се случват - с искрена вяра и много търпение, с надеждата и упованието да се намерят още хора, които да помагат.
А встрани от темата (а всъщност точно по нея) да напомним, че от това свято място над Клептуза тръгва една от най-интересните туристически пътеки, наситена с история и имаща огромен потенциал за културен туризъм. Тук е ред общината да свърши своята работа, да кандидатства с проекти, да осигури средства, да маркира и рекламира пътеката, да поднови археологическите разкопки. Сигурно е едно - ще намери сърцати партньори в хората, които милеят за “Свети Илия” и за Велинград.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води