Велинград - online - Скандалът за “Мис СПА” - не само криза, а и възможност 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Скандалът за “Мис СПА” - не само криза, а и възможност
Публикувано 2010-07-26 23:47:38 от Темпо

Тази година се наслушахме на максимата, че всяка криза е и възможност. Но скандалът около мис-конкурса заслужава да бъде погледнат и през призмата на това правило.
Защо се стигна дотам Темида да решава има ли право Велинград на “Мис СПА” или не? Честният отговор е: заради непоследователното и лишено от стратегия поведение на общината в продължение на десетилетия.
На какво сме свидетели през последните поне 20 години? Една година има конкурс “Мис Велинград”, две години - пропускаме, след това няколко години поред пак се организира, после се въздигаме до “Мис СПА на Балканите”, но на следващата година конкурсът започва като “Мис Велинград”, за да завърши като “Мис СПА Велинград”. С две думи: пълна самодейност!...
Тази самодейност е обида на първо място към традициите, които са създадени във Велинград още преди повече от 70 години. Много лековато и безотговорно си позволихме да заметем някъде под килима датата 25 юли 1937 година и днес тя напълно да отсъства от календара на курорта. За всички, които не знаят или са забравили - на тази дата официално е открит Централният минерален плаж в Лъджене. Тогавашните общинари, начело със създателя на плажа, променил за вечни времена облика на курорта - кмета Йосиф Шнитер, го рекламират като “първия по рода си в Европа” и правят всичко възможно, за да защитят подобно звание.
Да припомним и друг факт от нашата си история: известността на Плажа и оттам развитието на Чепинско като курортно средище до голяма степен се дължи на конкурса “Царица на Плажа”. Благодарение на него тук се събират красавици от цялата страна, които дефилират не само по бански костюми, а и се борят за приза за най-красива пижама, а успоредно с това се вихрят и страстите около избора на най-красиво дете. С конкурса “Царица на плажа” през третото десетилетие на ХХ век се съизмерваме не с друг, а с морската столица Варна. Този конкурс остава във времето благодарение на заснетия през 1940 г. от пазарджишкия кинорежисьор Спас Тотев документален филм - безценно свидетелство за популярността на Лъджене като модерен за времето си курорт, посещаван от куп известни личности, между които на старата филмова лента е запечатан и Дан Колов.
Чудесната традиция, създадена от кмета Йосиф Шнитер, прекъсва, но по основателна причина - Втората световна война. След 9 септември подобни мероприятия не са на мода. До 1967 г., когато конкурсът във Велинград е възстановен под името “Мис Плаж” - не случайно Плажа отново е не само сцена, а и център на събитието.
След 10 ноември 1989 г. конкурс ту има, ту няма. Известна последователност е налице от 1999 до 2000 година включително, когато носителки на титлата “Мис Велинград” стават велинградските красавици Екатерина Боцева, Мина Белева и Благослава Зисова. Конкурсите се провеждат на Плажа, организирани от общината и винаги се радват на голям интерес и посещаемост от страна на жителите и гостите на града. Като водещ на един от конкурсите Димитър Туджаров-Шкумбата предложи да се прави и “Мистър Велинград” - добро предизвикателство към все по-ширещата се мъжка суета.
След 2000 г. общината спря да организира проявата. Конкурси за “мис” започнаха да правят хотели като “Велина” и “Абир”, но те останаха само с по няколко издания.
След дълго прекъсване през 2009 г. летвата се вдигна високо - тъй като през лятото на миналата година всичко във Велинград беше подчинено на опиянението ни от титлата “СПА столица на Балканите”, се реши и конкурсът да е “Мис СПА на Балканите”. Идеята се роди по време на едно от многобройните заседания на инициативния комитет за провеждане на празника. Тогава част от многото грандиозни планове бе и това марката на конкурса да се регистрира в Патентното ведомство и всяка година СПА-столицата на Балканите Велинград да домакинства на финалния кръг от международен конкурс, в който да участват всички балкански държави. Но намеренията “катастрофираха” - заради липса на пари или заради липса на достатъчно инициативност. От своя страна фирма “RD партнерс”, която бе партньор в организирането на празника и първия конкурс, е проявила бизнес-нюх и през ноември 2009 г. е регистрира марката “мис СПА”. През 2010 г. общината реши да задели 1000 лева за конкурс “Мис Велинград”, който “в крачка” бе променен на “Мис СПА Велинград” и това провокира актуалния скандал.
През 2009 и 2010 г. конкурсите за мис бяха “затворени” - състояха се в хотел и ресторант. Организаторите решиха, че Плажа не е достатъчно VIP, но за сметка на светския блясък се загуби мащабът на конкурса. Загуби се и друго - онази традиция от 30-те години на ХХ век, за която много курорти могат само да мечтаят, а Велинград има, но с лека ръка пренебрегва.
Ако по примера на Йосиф Шнитер бъдем малко повече европейци, ще направим нужното, за да дадем нов живот на миналото и традициите си. Както навремето Плажа е оправил паважа, така има още какво да даде за развитието на курорта. Ето няколко възможности, върху които може да се мисли и дискутира:
* дата за традиционен мис-конкурс - рожденната дата на Плажа 25 юли е изключително подходяща, като отчетем, че свършат ли Празниците на културата, лятото във Велинград не предлага почти никакви други атракции за туристите;
* име на мис-конкурс - вместо да водим скъпи съдебни битки, можем да се върнем към старото “Царица на плажа”, което носи в себе си традицията и историята. Следвайки днешната мода, можем да добавим “СПА царица на плажа” или да се върнем към “Мис Плаж Велинград”;
* място за мис-конкурса - нека да е там, където се е зародил - на Плажа, за да е достъпен за повече хора, да е събитие не за избрани, а за целия град и неговите гости.
Ако и вие имате позиция и идея - споделете я, страниците на “Темпо” са отворени!
Елена Баева

ГЛЕДНИ ТОЧКИ
НИКОЛАЙ ДИНОВСКИ:
Абсолютно невежество от страна на общината
За мен случилото се е абсолютно невежество от страна на община Велинград, която се е подвела да направи такъв конкурс. При организирането на “Мис СПА на Балканите” през 2009 г. имаше идея да обединим усилията си и заедно с общината и Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите да регистрираме заедно марката. Чакахме ги до ноември 2009 г., но когато дойде време да се извадят парите, те бяха пас. Имаше и много спекулации за това какви средства сме получили за организирането на “Мис СПА на Балканите 2009”, за което ще дам специална пресконференция за регионалните медии във Велинград. Обидно е, че общината не е поканила първата носителка на титлата “Мис СПА на Балканите” Марина Паунова на нито едно официално мероприятие или да връчи короната на тазгодишната победителка. В момента сме дали правата върху марката на “Диневи груп” и те ще правят международен конкурс “Мис Спа” в курортното селище Свети Влас. МОДНА АГЕНЦИЯ “FH 1”:
Не сме провеждали конкурс “Мис СПА” във Велинград
Не сме провеждали конкурс „Мис СПА” във Велинград. В разговорите с общината и в нашето предложение към нея фигурира провеждането на конкурс “Мис Велинград”.В обръщението към общината е заложено провеждането на конкурса “Mис Велинград 2010” – кръг от веригата “ Мис България 2011”. На тази база започва набирането на момичета за участие в конкурса, както и самата му организация. Важен факт също е, че във фактурата, издадена от общината, се заплаща за организирането и провеждането на конкурса “Мис Велинград 2010”. Защо и по каква причина лентите на проведеното събитие са преименувани от “Мис Велинград 2010 “ на “Мис СПА Велинград” не можем да отговорим.
ОБЩИНА ВЕЛИНГРАД:
Конкурсът няма претенции да е част от световната марка “Мис СПА”
Община Велинград не е имала договорни отношения с фирма “RD Partners” със собственик Николай Диковски за ежегодно провеждане на конкурса за красота. В деловодството на общинска администрация няма постъпило уведомление, че въпросната фирма е притежател на световната марка ”Мис СПА”, която е регистрирана в Патентното ведомство. В тази връзка организирането на тазгодишния конкурс ”Мис СПА Велинград” е осъществено на регионално ниво, със собствени минимални средства в размер на 1000 лева, без да има претенциите да е част от световната марка ”Мис СПА”, поради което не са водени предварителни разговори с Николай Диковски. Освен това в община Велинград преди датата на регионалния конкурс, включен в програмата на културните празници, няма постъпило официално писмено предложение от фирмата на Н. Диковски за организиране и провеждане на подобно издание, за което той притежава патент.

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води