Велинград - online - Зевс и Кибела във водите на Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Зевс и Кибела във водите на Велинград
Публикувано 2010-08-02 23:00:53 от Темпо

Къде във Велинград можете да видите върховните божества Зевс и Кибела заедно? Мястото е само едно: в Художествената галерия, където са изложени картините от пленера с участието на художници от Турция, Черна гора и България. Изложбата бе открита от заместник-кмета Георги Янчев на 29 юли и ще остане в Къщата на Цвета поне 2 месеца.

Тазгодишният пленер бе първият международен, организиран с общите усилия на Община Велинград, Художествената галерия и Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите. Участваха 7 съвременни художници от Турция: Гюр Далкъран, Гюлтесин Сербест, Камбер Камбер, Фахри Нур, Ехтем Баймин, Айнур Ачкгьоз и Орхан Джебраоглу. В пленера взеха участие и петима творци от Черна гора: Мехмед Сулевич, Адин Рааподер, Илда Корбашевич и Тиана Гордич. Домакините бяха представени от уредника на галерията Бранко Манушев и Светла Граданска, чиято изложба “Ангели за Рождество” преди месеци се превърна в културно събитие за родния й Велинград.
За да кореспондира със званието на Велинград “СПА столица на Балканите”, темата на пленера бе “Водата - извор на живот”. Затова в повечето от картините присъстват извор, чешма, водна стихия, други са пейзажи от Родопите, а най-голям е броят на абстрактните творби. За почитателите на живописта безспорно ще е интересно да видят как Гюлтетин Сербест рисува пътя “От Истанбул до Велинград”, как Камбер Камбер открива красотата на родопчанката или как Фахри Нур е пресъздал носталгията по старите чешми и извори.
Особено въздействащо е платното на Гюр Далкъран “Кибела и Зевс във Велинград”. Художникът, който е преподавател в Художествената академия в Анкара, е автор и на изключително въздействащи картини, в които богинята-майка Кибела със своята първична откритост и сила е противопоставена на забулени от глава до пети в черно жени. Гюр Далкъран е противник на крайния фанатизъм и ислямизъм, които рисува и като нов Троянски кон.
Преди официалното откриване изложбата бе разгледана от генералния консул на Турция в Пловдив г-н Джунейт Явузджан. При срещата си с кмета на Велинград Иван Лебанов консулът е благодарил за съдействието на общината за организиране на пленера и е предложил сътрудничеството да продължи. Г-н Лебанов е насърчил развитието на връзките, още повече, че нашата община поддържа контакти с турските общини Бабаески и Къркларери.
Общата оценка на участниците в първия международен пленер е изключително положителна. “Всички картини, нарисувани във Велинград, са дарени от авторите и остават тук”, каза Бранко Манушев. Една част от платната вече са част от фонда на общинската галерия. Друга част от картините са дарение за хотелите, които гостоприемно настаниха творците. На молбата да помогнат за провеждане на пленера се отзоваха хотелите “Олимп”, “Деви”, “Уникат” и “Елбрус”, за което организаторите им благодарят.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола