Велинград - online - Концерт по (не)желание 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Концерт по (не)желание
Публикувано 2010-08-02 23:14:15 от Темпо

“Три години тупкахме топката, но сега вече няма мърдане” - така образно председателят на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград Златко Златанов описа пред колегите си от бранша ситуацията с предстоящото плащане за всяка музика, която звучи в хотели и заведения. На 28 юли в хотел “Рич” се състоя извънредна и спешна среща на сдружението, защото от 1 август започват проверки и всеки, който не е платил за авторските права на излъчваната музика (включително по радио и тв канали), ще плаща глоби и ще търпи санкции.

В новината хотелиерите и ресторантьорите видяха пореден опит държавата да посегне на техния бизнес, който това лято и без новите такси е налегнат от криза. Най-честите коментари бяха: “Данъчна държава, не ни питат дали има работа или няма, само рекетират”.
Г-н Златанов подчерта, че от целия Европейски съюз само в България не се плаща за това, че по заведения и хотели се слуша и излъчва музика, но това ще се промени. Лично министър-председателят Бойко Борисов е настоял браншовите организации да се сключат споразумения с двете фирми, които представляват авторските права в България - ПРОФОН и Музикаутор. В продължение на 3 месеца всяка седмица Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация е провеждала срещи с тях и с участието на ресорния зам.-министър Иво Маринов. Резултатът е, че първоначалните параметри, дадени от ПРОФОН, вече са намалени близо 10 пъти и са постигнати поносими за туристическия бранш цифри. Между БХРА и ПРОФОН е подписан договор със срок до 2013 г., благодарение на който членовете на асоциацията (в частност и членовете на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите - Велинград) ще плащат с 50% по-малко за авторски права. От ПРОФОН са се съгласили да отчитат, че хотелите и заведенията нямат 100% заетост и да намалят таксите, но от Музикаутор засега не искали и да чуят за подобна отстъпка.
Дарина Шатова, секретар на сдружението, подробно разясни какви отстъпки ще ползват членовете му. Сметките показват, че хотел 4 звезди с всичките ресторанти и заведения на негова територия би дължал 2740 лева годишно. За членовете на БХРА с няколко договорирани вече отстъпки сумата пада до 1170 лева годишно.
Цифрите поуспокоиха страстите, но в момента важни са сроковете: до 15 август трябва да се подадат декларации, а до 30 август да се плати за цялата 2010 г. Златко Златанов призова хотелиерите и ресторантьорите да платят - макар и по-малко, но да е масово, за да се натрупа нужния по договор обем и да се покаже добра воля за спазване на споразумението. При плащане на сумата всеки обект ще получи стикер, който ще е своеобразната му защита при проверки по Закона за авторските права.
В крайна сметка става въпрос за “концерт по (не)желание”: който иска - ще плати, който не иска - ще търси начин да му се размине при проверките, които започват през август.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води