Велинград - online - В Дорково повече фестивал, по-малко панаир 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

В Дорково повече фестивал, по-малко панаир
Публикувано 2010-08-02 23:31:46 от Темпо

Трите дни на дванадесетото издание на Международния фестивал за автентичен фолклор превърнаха Дорково в истинско фестивално градче. Тази година като знак за кризата посещаемостта бе по-малка, но дойдоха точно истинските и най-верни почитатели на народната песен и музика и хора. Сергиите бяха по-малко, обаче за сметка на това във всяка уличка се виждаха изпълнители от различни състави и групи, които се учеха едни други на хора, песни и танци.
Така в единия край можеша да се видят живописните литовци да усвояват от родопски баби сложните стъпки на нашите хора, а в другия край гърци да показват на хървати своите танци.
Фестивалът бе открит вечерта на 30 юли от кмета на Дорково Николай Ковачев, който е и председател на организационния комитет. Сред живописното множество на повече от 50 български фолклорни състава бяха и гостуващите ансамбли от Украйна, Полша, Хърватска и за първи път участващите на сцената в Дорково Румъния и Литва.
Официални гости на събитието бяха депутатите Ангел Даскалов, Красимир Симеонов и Веладин битолски, зам.-областният управител Ваня Минкова, кметовете на община Ракитово Емилия Еленкова, община Велинград Иван Лебанов и на Костандово Ясен Шишеков, зам.-областният председател на БСП Тома Пачалов, директорът на ДЛС “Ракитово” Валентин Мечев, Винсент Аджус и Веселка Илиева от “Булгамалт”. Поздравителна телеграма до домакините и участниците изпрати Емил Павлов от Националната секция на Обществото по фолклор ЦИОФ.
Дефилето на участниците беше предвождано от мажоретките и Представителния духов оркестър “Д. Мечев” - Велинград. Специален гост на вечерта беше певецът Николай Славеев. В топлата лятна нощ се извиха десетки хора, а веселбата продължи до късно със заря.
В събота честта първи да застанат на фестивалната сцена по традиция се падна на домакините от ансамбъл “Дорково”. Специална благодарност организаторите отправиха към ракитовския художник Георги Ташев, автор на сценографията на сцената и към всички доброволци, които са работили по нелеката организация на фестивала.
Благодарност и към спонсорите, които тази година също бяха по-малко: “МК-София”, Община Ракитово, “Болярка”, “Булгамин”, “Симид”, минерална вода “Ракитово”, ЕТ “Ангел Станков”, ЕТ “Ралица” и медийния партньор телевизия “Родина”.
Дорково показа, че има неща, много по-силни от икономическата криза: непресъхващият извор на народната песен и танц, вечната жажда да се съберат приятели и вярата, че догодина под Цепина отново ще звучи автентичен фолклор.
Невена Павлова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай