Велинград - online - С пари от ЕС изграждат 735 метра подпорни стени 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

С пари от ЕС изграждат 735 метра подпорни стени
Публикувано 2010-08-02 23:39:00 от Темпо

Общо 735 линейни метра подпорни стени ще бъдат изградени по проекта “Укрепване на свлачищни процеси в община Велинград”. Това бе обявено на нарочна пресконференция на 28 юли, на която кметът Иван Лебанов благодари на екипа от ОА, разработил проекта и пожела успех на фирмата-изпълнител “Еко-Хидро-90” Пазарджик.

Проектът, който дълго време очакваше финансиране, предолява част от щетите от наводненията през 2005 г. Неговата цел е да ограничи и предотврати рисковете за живота и имуществото на хората в случаи на нови природни бедствия, каза директорът на “Европейски проекти и програми” Радка Русева.
Ръководителят на екипа на проекта Петър Кондев разказа в детайли какви дейности предстоят за укрепване на петте свлачища:
* Подпорните стени на свлачището до Вельова баня ще се изграждат на новата улица зад хотел “Елбрус”. Проектът е изготвен от специализираната фирма “Геозащита” Перник. Дължината на подпорната стена е 72 метра, височината е различна според участъка.
* На река “Еленка” ще бъде изградена подпорна стена с дължина 92 метра. В горния участък ще бъде спасена жилищна сграда, за която има опасност от срутване, а в долния участък ще се укрепи свлачище, което засяга частни имоти.
* “Циганското дере” ще се укрепи с две стени - едната е с дължина 27 метра плюс водосток, който ще вкара водата от дерето в тръби и така ще защити съществуващите жилищни сгради от нови наводнения и друга стена с дължина 29 метра, която ще подпре пътя над свлачището и Гробищния парк.
* По река “Чепинска” ще продължат процесите на укрепване от 2005 г., когато не са достигнали средства. На левия бряг съществуващата подпорна стена ще бъде продължена с нови 246 метра, а на десния към изградената стена ще се добавят още 162 метра.
* Свлачището до “Велина” на десния бряг на реката ще бъде укрепено със 107-метрова подпорна стена, която ще ограничи и корозионната дейност на река “Чепинска”. Общата стойност на проекта е 823 791 лева, а финансирането е по Оперативна програма “Регионално развитие” на ЕС.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води