Велинград - online - Ще се пребори ли общината за минералните води? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Ще се пребори ли общината за минералните води?
Публикувано 2010-08-10 10:08:54 от Темпо

В петък, 6 август 2010 г., в Държавен вестник бе обнародван новият Закон за водите. Той се чакаше с определен интерес от общини като Велинград, тъй като по новите разпоредби Министерството на околната среда и водите (МОСВ) вече ще може да им предоставя за безвъзмездно ползване минерални води изключителна държавна собственост.

Припомняме, че всички минерални находища във Велинград от години са държавна, а не общинска собственост. Изпреварвайки промените, през януари т.г. кметът Иван Лебанов инициира подписка, която през пролетта бе входирана в МОСВ. Така общината недвусмислено заяви желанието си да получи от държавата за стопанисване трите находища във Велинград и едно в Драгиново.
Новият закон обаче поставя и препятствия пред общините. Министърът може да предоставя минерални води държавна собственост на общините за безвъзмездно ползване за срок от 25 години, но са налице и важни ограничения.
Първото е, че минерални води не трябва да са дадени на концесия. Във Велинград има две концесии за добив на минерална вода от находището в кв. Чепино. Второто ограничение, че държавата може да даде на общините само находища, за които издадените вече разрешения за ползване не надхвърлят 50% от утвърдения експлоатационен ресурс. Данни от регистъра на МОСВ, които в. “Темпо” публикува през януари 2010 г., сочат, че към момента разрешителни за ползване на минерални води от находищата във Велинград притежават 60 физически и юридически лица, включително 7 на Община Велинград. Такъв е броят на действащите разрешителни, а отделно има около 40 прекратени, отнети и с изтекъл срок. Общо за минералните извори в България МОСВ е издало 392 разрешителни - тоест над 15% от всички се падат на Велинград. Твърде голяма е вероятността издадените разрешителни да надхвърлят 50% от утвърдения експлоатационен ресус на находищата Каменица, Лъджене и Чепино.
В случай, че МОСВ даде на Община Велинград минералните води, кметът ще отговаря за стопанисването и поддръжката на съоръженията за техния пренос. Законът му вменява задължението да издава разрешителни, но като осигури ползването на минералните води на първо място в интерес на населението.
От своя страна Общинският съвет ще трябва да определи реда за общото водовземане за пиене и наливане от населението. Съветниците ще решават дали дадено искане за разрешително съответства на политиката и плана за развитие на общината. Те ще определят и тарифата за ползване на минералните води. Все трудни и отговорни задачи, които будят въпроса дали местните народни избраници ще се окажат на нужната висота да ги решат в обществен интерес. Законът за водите влиза в сила на 1 януари 2010 г. Веднага след това кметът на общината, след решение на Общинския съвет, може да подаде заявление в МОСВ. 14 дни по-късно министърът на околната среда и водите ще каже тежката си дума дали община Велинград ще получи или не държавните минерални води.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води