Велинград - online - Фестивал с фокус върху традицията 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Фестивал с фокус върху традицията
Публикувано 2010-08-30 19:58:40 от темпо

В Кралския дворец в унгарската столица Будапеща от 19 до 22 август се проведе 24-тият международен фестивал на народните занаяти с три основни теми: писани яйца, меденки и свещолеене. Обединяващата връзка между тях са пчелите, восъкът, присъствието в празника, а фокусът на фестивала е традицията, която унгарците почитат ревностно.

Тази година като специален гост домакините поканиха България и на българските майстори занаятчии бяха предоставени 6 къщички, разположени на Савойската тераса на двореца - точно в центъра на събитието. Представиха се 12 български майстори, сред които велинградските майсторки на писани яйца Мария Пещерска и Елена Драева наред с Велина Минева и Василка Гълъбова от Ихтиман и директорката на Националния етнографски музей в София Светла Ракшиева, която също майстори традиционни писани яйца. На българските щандове работиха още петима майстори от Стария град в Пловдив в областта на медникарството, дърворезбата, гайдарството, ръчното тъкане, майсторка на плъстири от София, майстор от Златоград, изработващ ажурни дървени резбовани яйца с метални инкрустации, майстори на керамика, сребърна бижутерия и резба от Велико Търново. В българската група бяха още Георги Куманов от Исторически музей - Велинград и Петър и Диана Русеви от фирма “ПЕТ”, благодарение на които нашият щанд спечели унгарците с дипляни на техния роден език и атрактивни рекаламни материали. Впечатляващо българско участие имаше и на фестивалната сцена, където пя и танцува фолклорният състав “Манол Радичев” от село Гела.
Мащабът на фестивала в Будапеща е зашеметяващ: 800 къщички със стотици майстори от цяла Европа, 2 сцени с постоянна програма от 10 до 22 часа, участие на всички унгарски училища за занаяти, хиляди посетители, 20-минутни фойерверки за официалния празник 20 август - деня на Свети Стефан. Изискването е всеки майстор да прави демонстрация на място, да въвлече публиката и така да предаде традицията на младите. С идеята публиката постоянно да участва във фестивала вървят специални игри за изработка на люлка, работа на грънчарско колело, пране, куклен театър, участие на улични артисти. Паралелно с това в Националната художествена галерия е подредена голяма изложба, посветена на чудото на яйцето, меденките и свещите. На входа посетителите посреща огромно гнездо с 2010 писани яйца, направени от една унгарска майсторка с традиционни мотиви, като нито едно яйце не се повтаря - това е показала проверка на комисия от безкомпромисни специалисти. Няма компромис и по това, че фестивалът е призван да пази традицията и то в неизменин вид по отношение на орнаменти и технология.
“За мен бе изключително преживяване да извървим пътя от неизвестните преди години писани яйца от Чепинския край до участие като специални гости на фестивала в Будапеща”, сподели след завръщането си Георги Куманов. И той, и Светла Ракшиева смятат, че поканата от домакините е резултат от добрата организация на Великденския базар в София през 2009 г. и гостуването в Унгарския културен център с демонстрации на яйца, от участието на наши майсторки в Шиофок, Унгария, където те са показали потенциал и от многото срещи по време на миналогодишното им пътуване из музеите в Унгария, довело до запознанство с Беатрикс Гомбоши от музея на открито в Сент Андре и член на асоциацията на майсторите, която организира фестивала в Будапеща. “Това е резултат от съвместната работа между Националния етнографски музей, Исторически музей - Велинград и “ПЕТ” ЕООД”, допълва г-жа Ракшиева.
Резултатът е впечатляващ: чудесно представяне на българските майстори, включително на Елена Драева и Мария Пещерска от Велинград, популяризиране на българската традиция в писането на яйца чрез интервюта на Г. Куманов по унгарската телевизия ATV и на Св. Ракшиева по радио “Кошут” и раждането на идея през 2011 г. да се организира изложба на писани яйца в Българския културен център в Будапеща, която да покаже близкото сходство между българската и унгарската традиция. Идеята вече е обсъдена с Пламен Пейков, шеф на културния център и с главния мениджър на фестивала Габриела Идиарто. А това е знак, че пътят на нашите писани яйца из Европа продължава!
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България