Велинград - online - Очакваните резултати са факт 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Очакваните резултати са факт
Публикувано 2010-08-31 09:11:28 от темпо

Всеки ръководител на проект е удовлетворен, когато може да каже тези думи в края на работата на своя екип.
Много развълнувана ги произнесе и г-жа Светлана Баева пред участниците във втората фокус-група по спечелен проект на Община Ракитово и фондация “ОЗОН” - партньор на общината по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG051PO001/5.2-01: Грижа в семейна среда за независимост и достоен живот на хора с различни видове увреждания и самотно живеещи хора - дейности “Социален асистент” и “Домашен помощник” - фаза 2, Проект BG051PO001/5.2-0334 “Грижа в семейна среда за хора в нужда от община Ракитово”, Договор № BG051PO001/5.2.04-0160.

Срещата се проведе на 27 август в камерната зала на читалище “Будилник” в Ракитово. Присъстваха екипът и хора, съпричастни към проекта от Общинската администрация и Общински съвет, дирекция “Социално подпомагане”, ЦРСИХУ, медии, граждани и близки на потребителите, които г-жа Баева приветства и им поднесе писмена информация за изпълнението на дейностите по проекта “Грижа в семейна среда за хора в нужда в община Ракитово”.
Тя припомни параметрите на проекта: продължителност 1 година - от 1 октомври 2009 до 30 септември 2010 г., като реално услугата е в рамките на 9 месеца. Първата екипна среща на 2 октомври 2009 г. е за конкретизиране на целите и приемане на работна програма; на 13 октомври 2009 г. е началната конференция, на която желаещите за ползват и предоставят услугата подават заявления до кмета и първа среща за взаимно харесване. Последва въвеждащо обучение: в рамките на 3 дни 22 човека получават сертификати от обучаващата организация - фондация “ОЗОН”. На 3 декември 2009 г. първите социални асистенти и домашни помощници сключват договори и подписват индивидуални работни планове съвместно с клиента. През януари 2010 г. се извършва първата супервизия за всички доставчици от фондация “ОЗОН”. През март 2010 г. се провежда поддържащо обучение, а през юли - надграждащо обучение с всички преки доставчици и индивидуална супервизия.
Общият брой на целевата група хора с увреждания и специфични потребности, както и самотно живеещи възрастни е 14 човека. Осем домашни помощници и шест социални асистенти се грижат за 28 потребители.
Общата стойност на проекта е 84 188.60 лева. Сумата на исканата безвъзмездна финансова помощ е 79 014.60 лева. Процентът на искатата безвъзмездна помощ от общата стойност на проекта е 93.85%. Потребителската такса е в размер на 5174 лева. Финансирането се извършва от ЕС чрез Европейския социален фонд.
Зад тези цифри стоят постоянни и професионални усилия на екипа, доставчиците на услугата и потребителите, за да се отчете в края на проекта, че е подобрена социалната среда в Ракитово: създаде се специализирана заетост в социалната сфера, създадоха се кадри със социален профил, подобри се качеството на живот на потребителите, създаден е мотивиран и обучен екип за работа и по бъдещи проекти, обогати се социалният облик на общината и социалната инфраструктура в полза на хората.
А че това не са празни декларации потвърдиха и хората в залата. Г-жа Бойка Зарева, потребител на услуги в ЦРСИХУ, сподели, че е благодарна на своята социална асистентка Мария Керакова за помощта и общуването, затова е потърсила услуга по проекта за майка си, която живее сама след претърпяна битова злополука. Сега майката не може да се нахвали от социалната асистентка. Според г-жа Зарева проблем вече не е “напасването” на партньорите - доставчик и потребител на услугата, а органиченото във времето ползване, което е болезнено за страните.
Публичността на проекта бе обезпечена с информационни брошури, листовки, уеб-сайт и публикации включително във в. “Темпо”, за което г-жа Баева благодари.
Невена Павлова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай