Велинград - online - След протест на граждани РИОКОЗ установи: Антените на 3 мобилни оператора в Каме 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

След протест на граждани РИОКОЗ установи: Антените на 3 мобилни оператора в Каме
Публикувано 2010-08-31 09:16:12 от темпо

Подписката, която жители на кв. Каменица направиха заради монтираните антени на мобилни оператори върху покривите на блокове 1, 2 и 3 на ул. “Владо Черноземски”, вече постигна първия конкретен резултат. Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) - Пазарджик е извършила проверка на място и изпрати писмен отговор до главния държавен здравен инспектор в МЗ д-р Тенчо Тенев и до Инициативния комитет “Да поработим за Велинград”, който препрати подписката до общинските и държавни институции.

Както в. “Темпо” информира преди месец, хората от квартала са обезпокоени и настояват за официална информация дали излъчването от въпросните антени е в норма и какво е отражението върху здравето на живеещите в близост. От РИОКОЗ уточняват, че здравният контрол на обектите, които са източници на електромагнитни полета, е регламентиран в Наредба 9 на МЗ. При изграждане и въвеждане в действие на такива обекти - излъчватели на електромагнитна енергия, се определят границите на хигиенно-защитни зони и се извършват замервания в контролни пунктове на населената територия. Оценката на хигиенно-защитната зона около излъчвателя се извършва от Националния център по опазване на общественото здраве (НЦООЗ) по представена от инвеститора проектна документация. След въвеждане в действие на обекта инвеститорът извършва замервания в контролни пунктове с цел проверка на изчислената зона и оценка на възможното излъчване на населението - измерванията също се извършват в НЦООЗ.
По данни на НЦООЗ ситуацията с трите базови станции на мобилни оператори върху покривите на блоковете на ул. “Вл. Черноземски” в Каменица е следната:
- Базовата станция на “БТК” АД върху блок 1 има определена хигиенно- защитна зона и протокол от проведено контролно измерване на електромагнитното поле с дата 20 февруари 2007 г.
- Базовата станция на “Глобул” върху блок 2 също има определена хигиенно-защитна зона и протокол за измерване от 2 април 2003 г. - Базовата станция на “Мобилтел” ЕАД върху блок 3 има протокол от контролно измерване от 7 март 2006 г., но няма определена хигиенно-защитна зона на излъчвателя.
От РИОКОЗ съобщават още, че при извършена проверка на място и по данни на Община Велинград към момента гореописаните обекти не са въведени в експлоатация.
За отстраняване на допуснатите нарушения на 17 август 2010 г. инспекцията е изпратила уведомително писмо до главния изпълнителен директор на “Мобилтел” за съгласуване на хигиенно-защитна зона на базовата станция на мобилния оператор в кв. Каменица. Изпратено и е писмо до НЦООЗ за уточняване на дати, на които да бъдат извършени замервания на електромагнитите полета на трите обекта.
Писмото на РИОКОЗ - Пазарджик завършва с обещание гражданите да бъдат своевременно уведомени за резултатите от предстоящите замервания. По този повод София Ключкова, председател на ИК “Да поработим за Велинград” коментира, че са благодарни за бързата реакция по техни сигнали от страна на държавата в лицето на РИОКОЗ и Министерството на здравеопазването. “Провериха, установиха, посочват следващите действия и обещават да отчетат резултатите пред жителите, подали сигнала”, каза г-жа Ключкова, но успоредно с това припомни, че протестът на каменчани е започнал с писмо до общината, което не е предизвикало никаква реакция. Същото се е случило и с подписката за баните - получени са писма от Министерството на културата, тъй като баните са паметници на културата, а общината не реагира. За да не се получава “Кучето си лае, керванът си върви”, ИК “Да поработим за Велинград” ще продължи да пише, да напомня и настоява пред управляващите Велинград за нерешените проблеми. Следващата гражданска инициатива ще бъде подписка за баните в Чепино, съобщи София Ключкова.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай