Велинград - online - “Славееви скали” - маршрут предизвикателство 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Kъща за гости


Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Барокамера - ХИПЕРБАРИКА


Tuesday, June 06
· Отличен за плувците на „Чепинец“
· ПК „Белмекен“ с успехи в Пловдив
· Категорична домакинска победа за „Чепинец“
· Два детски отбора на ФК „Чепинец“ с бронзови медали от силен турнир
· Иван Лебанов гост на юбилея на катедра „Снежни спортове“ в НСА
· Нов клуб по бокс и бойни спортове
· В Ракитово организираха лагер за бъдещи пещерняци
Tuesday, May 30
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 30.05.2023
· Съдът прекрати оспорването на решението за общинската болница
· За първи път съветниците не приеха „изменения на измененията“ на капиталовата пр
· Д-р Пепелов не идва на комисии и сесия, но мнозинството го подкрепя
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 25.05.2023
· МИГ „Белово, Септември, Велинград“
· Юбилейните Празници на културата ще имат бюджет от 75 000 лева
· Още един мълчалив отказ на кмета падна в съда
· 24 май с награди за учители и отличници
· КРИМИ ХРОНИКА 30.05.2023
· 5 години Младежка музикална формация - Велинград
· Дали от бала ще се стигне до съда?
· „Фантазия“ стана първата иновативна детска градина във Велинград

“Славееви скали” - маршрут предизвикателство
Публикувано 2010-09-11 09:33:39 от темпо

Това лято на самия център на Велинград се появиха табели за два туристически маршрута - връх Острец и Славееви скали. Маркировката, полезна както за велинградчани, така и за гостите на града, е дело на Професионалната гимназия по горско стопанство “Христо Ботев”. Средствата са от спечелен проект, финансиран от Европейския социален фонд.

Маршрутът до Острец е сред най-познатите и посещаваните, докато по пътя за Славееви скали туристите-ентусиасти са значително по-малко. Избираме тази посока и защото според специалисти именно тя е една от най-перспективните за развитие на културен туризъм в Чепинско.
Следвайки новите табели, се изкачваме до параклиса “Свети Георги” над Каменица и продължаваме към параклиса “Свети Никола”. Горският пункт в местността Никульова църква е своеобразно “кръстовище”, от което едината посока сочи към Стария чарк, а другата - към Славееви скали. Широкият горски път дава възможност редом с любителите на пешеходния туризъм да преминават различни МПС - планински мотори, бъгита, бусове. Но в един момент маркировъчните табели отклоняват желаещите да се качат до Славееви скали от широкия път към планинска пътека, която се вие нагоре в гората. В средата на изкачването пред погледа се извисява група скали, но не бързайте да се радвате, че сте достигнали крайната точка - това са Мечи скали, а до Славееви скали има още катерене.
Чак когато изкачите билото, пред вас се възправя внушителният скален феномен. Услужлива ръка е поставила дървена стълба в основата на голямата Славеева скала, за да може човек да се изкачи до най-високата й точка. А оттам до хоризонта Родопите се ширват пред погледа в цялата си красота, величие и простор. Скалата е висока над 10 метра и се откроява сред останалите.
Удовлетворението да се изкачиш до скалите и да се насладиш на гледката е огромно. В същото време обаче дошлият дотук турист със сигурност ще почувства поне две липси. Първата е по отношение на маркировъчните табели - на нито една от тях, по цялото трасе, няма данни за дължината на маршрута (тя е около 5 км) и неговото времетраенето. А това е информация, нужна за туриста, особено за такъв, който решава да измине маршрута сам, без специален водач, разчитайки на маркировката и иска да знае поне за колко километра преход трябва да се подготви. Ако ги имаше тези няколко цифри, новата маркировка би била много по-пълна и по-полезна, защото сега сочи само вярната посока.
Втората набиваща се на очи празнота е липсата на информация за самия скален феномен. На мястото я няма дори обичайната табелка с надморската височина. А ако искате да научите нещо повече за уникалността на свещената Славеева скала, трябва да си потърсите и прочетете информация предварително.
Теренно проучване и документиране на неизвестния дотогава археологически обект през 2001 г. е направил Димитър Байраков (сега археолог в Исторически музей - Велинград) и подробности можете да намерите в неговия блог. Според изследователя скалните изсичания на Славеева скала сочат, че тук е имало култови съоръжения - жертвени олтари, басейни, ямки за жертвоприношения, а намерените при разкопки фрагменти от керамични съдове и глинени лъжички се отнасят до късната бронзова или ранната жеязна епоха. Димитър Байраков отбелязва и визуалната връзка с голяма територия на Западните Родопи, което също определя Славеева скала като своеобразен религиозен център, свещена територия на древен култов и ритуален комплекс. През март 2009 г. светилището “Славеева скала” официално е регистрирано в Археологическата карта на България, а през септември същата година са извършени сондажни разкопки, които установяват в близост и наличието на долмен (мегалитно съоръжение), което е уникално за Родопите.
Новата маркировка на маршрута до “Славееви скали” безспорно е чудесно начало. Но за да се разкрие целия потенциал на Славееви скали като културно-исторически обект, се изисква още много работа и тя е концентрирана в подготовката на бъдещ проект. За неговото разработване са обединили усилията си Агенцията за регионално развитие/Център за бизнес и информация - Велинград и местния музей. Ако проектът намери подкрепа и финансиране, “Славееви скали” има всички шансове да накара туристите да открият тук още едно вълшебно място на картата на Родопите.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Атмосферни условия
2021-12-16 08:40:50
Температура -1.70°C
Топл. индекс -3.21°C
Отн. влажност 99.90%

Финни прахови частици
No
PM 2.5
This example uses the method to display full HTML content in the expander
PM 10
#1120 291

0 µg/m³     50              100
       25               75                 


Средна стойност за последните 24 часа
Влажност 88.02 %
PM 2.5 µg/m3 30.68
PM 10 µg/m3 33.90

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

Вила


Тоника - Велинград , производтво на билков чай