Велинград - online - Пъстра драгиновска сватба в “Етъра” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Пъстра драгиновска сватба в “Етъра”
Публикувано 2010-09-11 09:35:51 от темпо

Можем ли да изброим обредите, които се изпълняват по време на българска сватба? Трудна задача, защото те са стотици и различни в отделните краища на България. Например в село Горна Росица, Севлиевско, обичаят “На сгледа” завършва с впрягане на младоженците в хомот. В село Нова Черна, Тутраканско, булката влиза в къщата, разравя огнището и гледа в комина, за да са чернооки децата й. Според традициите на банатските българи от с. Бърдарски кран в понеделника след сватбата близки на младоженеца идват маскирани, избират един от тях, завръзват го на синджир и го бръснат, а булката му полива да се измие. В село Байгун типичната добруджанска сватба започва в петък с шиене на байрак.

За да съхрани и покаже всички тези обичаи плюс още много други, Архитектурно-етнографският комлекс на открито “Етър“ тази година разработи проекта “Сватбата – единство и многообразие”. Така посетителите на “Етъра” видяха възстановки на сватбената обредност от различни региони на България.
Организаторите отправиха покана да бъде представена и сватба от Чепинския край. Със задачата отлично се справи женската фолклорна група “Стар мерак” при читалище “Методи Драгинов”- с.Драгиново с ръководител Елка Кепчелева. Изявата се осъществи със съдействието на Община Велинград и Исторически музей - Велинград.
На фона на колоритната възрожденска атмосфера в Етъра групата представи обичая “Драгиновска сватба”. Бяха избрани най-атрактивните и интересни моменти от празника - нареден чеиз, разчупване на пита, тельосване на булката и прощаване с роднините. Ритуалът предизвика голям интерес сред присъстващите и групата получи грамота за участие.
В Община Велинград беше получена специална благодарствена грамота и тя официално бе обявена за партньор на проекта. Ръководителят на “Етъра“ ст.н.с. д-р Ангел Гоев, който от години си сътрудничи с велинградския музей, отбелязва, че благодарение на подкрепата АЕК „Етър“ за пореден път релизира идеята да предстви етническото и етнографско разнообразие на българските земи чрез богатството на фолклорните традиции.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай